Index Vakbarát Hírportál

Nincs gyanúsítottja a műegyetemi lőtértűznek

2012. június 27., szerda 15:22

Továbbra is tart a három tűzoltó halálával végződött 2006-os műegyetemi lőtértűz ügyében
tavaly decemberben indított nyomozás, gyanúsítás még nem történt – közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője az szerdán.

Az NNI az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatójának kijelölése alapján több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt tavaly december elején indított eljárást azt követően, hogy az országos rendőrfőkapitány felülvizsgáltatta az ügyben korábban indított és lezárt közigazgatási eljárást.

A felülvizsgálatot az indokolta, hogy a korábban eljáró szerv nem tisztázta a vallomások és a szakértői vélemények közötti ellentmondásokat, nem vizsgálta a lőtér vezetőjével szemben megállapított mulasztások és a három tűzoltó halála közötti ok-okozati összefüggést, illetve nem tett feljelentést a felmerült bűncselekmény gyanúja miatt. Most arra keresik a választ, hogy ténylegesen miért kellett meghalnia a három tűzoltónak, továbbá arra, hogy a tűzoltók esetleges szakmai mulasztásai közrejátszottak-e a halálesetekben.

Bartha László, az NNI szóvivője azt mondta, a műegyetemi lőtértűz ügyében folyamatban van a nyomozás, egyelőre gyanúsítás nem történt. Az alezredes az eljárásról további információkat nem közölt a nyomozás érdekeire hivatkozva.

A Műegyetem K épületének pincéjében lévő lőtéren 2006. augusztus 8-án este azután keletkezett tűz, hogy a pincében fiatalok – felügyelet mellett – lőgyakorlatot tartottak. A kilenc órán át tartó oltás közben három tűzoltó meghalt, hetet füstmérgezéssel szállítottak kórházba. Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy a három tűzoltó halálát füstmérgezés miatt fellépő keringési elégtelenség, illetve légzésbénulás okozta.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendkívüli haláleseti osztálya 2007 januárjában fejezte be a műegyetemi lőtértűz miatt indult közigazgatási eljárást. Akkor azt közölték, hogy a vizsgálat olyan
adatot, körülményt nem tárt fel, amely szabálysértés vagy büntetőeljárás kezdeményezését indokolná.

Rovatok