Index Vakbarát Hírportál

Áder: Több törvényt írok alá, mint amennyit nem

2012. június 28., csütörtök 20:07

Nemcsak a világcsúcsoknak, a Nobel-díjaknak kell örülni, hanem a hétköznapi teljesítményeknek is, indokolta az Infórádió Aréna című műsorában belecskai látogatását Áder János köztársasági elnök. A Tolna megyei településen egy önkormányzati foglalkoztatási programnak köszönhetően a 20-30 százalékos munkanélküliség hat százalék alá szorult.

Lényegesen több törvényt írt alá, mint amennyit nem, hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök, aki három dolgot vizsgál a hozzá érkező törvényeknél: 1. formai kérdéseket, 2. megfelel-e az alkotmánynak? 3. létezik-e a törvényben belső ellentmondás, összhangban van-e más törvényekkel? Arra a kérdésre, hogy a törvény célját vizsgálja-e vagy sem, így felelt: az alkotmány erre nem biztosít lehetőséget.

Az Alkotmánybíróság hatáskörének megváltoztatásáról azt mondta, nincs lehetősége az új alaptörvény alapján politikai vétóra. A földbérletek körüli nagyon éles vitákról szóló kérdésre úgy reagált, hogy köztársasági elnökként ezzel a kérdéssel nem kell foglalkoznia.

A köztársasági elnök a fontos témái között említette a fenntartható fejlődés kérdését, ezen belül a víz kérdését, ahogy a Rio de Janeiró-i csúcson is erről beszélt. "25 éven belül minden második ember a Földön nem jut megfelelő mennyiségű ivóvízhez" – sokkolta a hallgatókat az államfő, aki szeretné, ha jövő ősszel egy ENSZ-konferenciát csak a vízről Magyarországon tartsanak.

Csütörtökön kezdődő lengyelországi tárgyalásának céljáról elmondta: az EU-s kohéziós alapok tervezett csökkentése Magyarországnak és a többi szocialista országnak nem érdeke. Ezek az országok a kohézió barátai, és emiatt vacsorázik ma este a lengyel elnökkel. (Az interjú felvételről hangzott el, a délelőtti felvétel előtt Áder szolgálati autója karambolozott, senki sem sérült meg.)  A kohéziós alapok forrásait a válságkezelés egy lehetséges eszközének kellene tekinteni. Ha az Európai Bizottság álláspontja győzedelmeskedne, akkor a fejlett országoknak csoportosítanának át pénzeket, Magyarország kohéziós forrásainak nagysága 20-30 százalékkal csökkenne 2014-20 között. Ez 5-7,5 milliárdos kiesést jelentene, mondta az elnök.

Az interjúból már korábban kiszivárgott az a rész, amelyikben a köztársasági elnök bejelentette: elfogadta a meghívást az izraeli államfőtől a jeruzsálemi Raoul Wallenberg-megemlékezésre. A The Jerusalem Post című izraeli lap vasárnap azt írta, hogy az izraeli parlament elnöke visszavonta az Országgyűlés elnöke meghívását, mert Kövér László részt vett a Nyirő József emlékére tartott rendezvényen.

Rovatok