Index Vakbarát Hírportál

Érdi gázolás: a szülők vitatják a gyanúsított védekezését

2012. június 29., péntek 19:11

Határozottan cáfolják, és visszautasítják a június 18-án Érden elgázolt, és azóta elhunyt ikergyermekek szülei, hogy váratlanul kitolták a babakocsit a járdáról az úttestre, vagyis hogy hibásak a tragédiában, áll abban a közleményben, amelyet a szülők megbízásából ügyvédjük adott ki.

Az eddigi hallgatást megtörve a gyászoló házaspár Kozma Tamáson keresztül tudatta: mélységesen lesújtotta őket a tragédia, ezért nem nyilatkoztak egyetlen sajtóorgánumnak sem. A gyanúsítotti oldal médiaszereplései miatt azonban úgy döntöttek, hogy egy rövid közleményben kifejtik álláspontjukat.

„Tudjuk és megértjük, hogy a gyanúsított szabadon védekezhet, tehát nincs igazmondási kötelezettsége, amíg nem vádol mást hamisan bűncselekmény elkövetésével – ezt a jogát a baleset okozójának természetesen tiszteletben tartjuk" – szögezték le elöljáróban. Hozzátették: határozottan cáfolják, sőt visszautasítják azonban azt a gyanúsítotti védekezést, miszerint váratlanul kitolták a babakocsit a gépkocsi elé.

„Az ikerbabakocsival a környék rossz minőségű, keskeny, lépcsőkkel és villanypóznákkal szabdalt járdáin (már ahol van járda) megfelelően nem lehet közlekedni, ezért a szülők a KRESZ előírásai szerint az út menetirány szerinti bal szélén, szabályosan közlekedtek, közben több autó is elhaladt mellettük. Amikor rájöttek, hogy az egyik gépkocsi nem fogja kikerülni őket, a baleset elhárítására már nem maradt elég idejük, és a tragédia bekövetkezett. Az okozó a helyszínen elmondta, hogy a lenyugvó nap elvakította" - tolmácsolta a házaspár álláspontját ügyvédjük.

Mint írták, ez nyilván nem menti fel őt büntetőjogi felelőssége alól, de mégis ad némi magyarázatot arra, hogy miért kellett a balesetnek bekövetkezni. „Ehhez képest mélységesen felháborítja a gyászoló családot, hogy a gyanúsítotti oldal módosított védekezésében a szülőket vádolja a média nyilvánossága előtt, kihasználva a sokk és a fájdalom miatti hallgatásukat, megsértve ezzel gyászukat, a vétlen felet kényszerítve védekezésre". A szülők nem kívánnak nyilatkozatháborúba kezdeni, ezért kérik a közvélemény és a sajtó munkatársainak megértését, tette hozzá Kozma Tamás.

A házaspár június 18-án az esti órákban az érdi Szövő utcában egy babakocsiban tolta ikerlányaikat, amikor a babakocsit eddig ismeretlen körülmények között elsodorta autójával egy 63 éves érdi asszony. A három hónapos gyermekek közül az egyik a kórházba szállítás után, testvére két nappal később meghalt.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a baleset után azt mondta, hogy a 63 éves vezetőt halálos közúti baleset okozásának gyanújával kihallgatták, de a nő nem akart vallomást tenni. Őrizetét megszüntették, szabadlábon védekezhet. Néhány napja az asszony ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy védence elmondása szerint jó látási viszonyok között autózott az érintett útszakaszon (nem vakította el a nap), amikor a házaspár hirtelen kitolta a járdáról az úttestre a babakocsit.

A rendőrség azóta a szülőket is meghallgatta, de vallomásuk tartalmáról csupán annyit közölt a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, hogy nem publikus. A szakértői véleményekre még várni kell, tette hozzá Kovács Viktória.

Rovatok