Index Vakbarát Hírportál

A kocsmák egy százaléka szegte meg a dohányzási tilalmat

2012. június 30., szombat 09:15 | aznap frissítve

Az ellenőrzött intézmények és vendéglátóhelyek kevesebb, mint egy százalékánál szegték meg a dohányzással kapcsolatos szabályokat - írja a Népszabadság.

A lap az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) összesítésére hivatkozva azt írta: a türelmi idő lejártát követően áprilisban és májusban a népegészségügyi hatóság kistérségi intézetei összesen 12 174 ellenőrzést tartottak, de mindössze 102 esetben történt hatósági intézkedés, illetve büntetés. A lap szerint összesen 6,2 millió forintra tehető a szabálysértésekért kiszabott összeg.

Április elején lejárt a szigorított dohányzási szabályozással kapcsolatos felkészülésre szánt három hónapos türelmi idő. A moratóriumot követően az ÁNTSZ razziákat indított, hogy ellenőrizze, betartják-e a nem dohányzók védelméről szóló törvény rendelkezéseit, amelyek alapján tilos cigarettázni a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön, a megállókban, az aluljárókban és a játszótereken.

A lap az OTH adataira hivatkozva azt írta: a türelmi időszakhoz képest áprilistól jelentősen, ötödére csökkent a cigarettázókra, dohányfüstre panaszkodók száma.

Rovatok