Index Vakbarát Hírportál

27 gyerek kapott ételmérgezést

2012. július 3., kedd 18:50

A Bacillus cereus nevű kórokozó idézett elő tömeges ételmérgezést a napokban egy mezőtúri gyermektáborban. A gyerekeknél hányásos-hasmenéses tünetek jelentkeztek, ezek néhányuknál hőemelkedéssel, lázzal társultak. A megbetegedések gyors lefolyásúak voltak, de tíz diákot kiszáradás miatt két-három napon át kórházban is kezeltek.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgatója, Péter István szerint az ételmintákban, elsősorban a tésztalevesben a laboratóriumi vizsgálatok a Bacillus cereus nevű kórokozó jelenlétét igazolták. Minden valószínűség szerint ez a baktérium idézhette elő a táborozó gyermekek között tapasztalt, ételmérgezésszerű tünetekkel járó tömeges megbetegedést.

A szakhatóság a tábort ellátó konyhát átmenetileg bezáratta és hamarosan százezres nagyságrendű élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot is kiszabnak rájuk. Mivel a létesítmény az iskolakezdésig egyébként sem működött volna, az üzemeltetőknek augusztus 25-ig kell pótolniuk az ellenőrzések során feltárt hiányosságokat és elvégezniük a szükséges fertőtlenítéseket.

Péter István szerint a nyári kánikulában a szokásosnál is gyorsabban szaporodnak az ételmérgezést előidéző kórokozók, ezért a hasonló esetek megelőzése fokozott figyelmet igényel.

Rovatok