Index Vakbarát Hírportál

Bekamerázzák a veszprémi viaduktot

2012. július 3., kedd 16:54

Biztonsági kamera üzembe helyezésével próbálja megelőzni a Szent István völgyhídon elkövetett öngyilkosságokat a veszprémi önkormányzat.

Öngyilkosok műemléke

A két városrészt, a Jeruzsálemhegyet és Temetőhegyet összekötő, két forgalmi sávos, háromnyílásos felsőpályás vasbeton ívhíd az idén 75 éves: építését 1937-ben kezdték városi és állami összefogással, majd 1938 augusztusában, István-napkor avatták fel. A 42 méter magas híd Veszprém egyik turisztikai látványossága, 2005 végén műemlékké nyilvánították. Sajnos tragikus események miatt is országosan is kétes hírnévre tett szert: gyakran választják öngyilkosságok tetthelyéül. Évente átlagban két-három személy veti le magát a mélybe a hídról.

Porga Gyula fideszes polgármester azt mondta: a viadukt a város egyik büszkesége, de sajnos olykor emberi sorsok szomorú végének színhelye is; sokan hajtanak végre öngyilkossági kísérletet ott, ami óvatosságra inti az önkormányzatot.

Hozzátette, a város többféle módon próbálta lehetetlenné tenni, hogy a völgyhídról a mélybe vessék magukat az elkeseredett emberek, például sűrű növényzetet telepítettek a híd alá, ez azonban nem tartotta vissza a viaduktra öngyilkossági szándékkal érkezőket.

Az önkormányzat a rendőrséggel egyeztetve végül azt a megoldást találta ki, hogy a rendőrségre bekötött, a hídon elhelyezett biztonsági kamerán figyelik a viaduktot, hiszen a gyors rendőri kiérkezéssel életet lehet menteni.

Porga Gyula határozottan cáfolta a városban szárnyra kapott információkat, miszerint a kamerát azért helyezték ki, mert hídpénzt akar szedni az önkormányzat. Hangsúlyozta, céljuk az emberéletek megmentése.

Rovatok