Index Vakbarát Hírportál

Vizoviczkit adócsalással is megvádolhatják

2012. július 9., hétfő 09:00 | aznap frissítve

Ha bebizonyosodik, hogy nem fizették rendesen a járulékokat az alkalmazottak után, adócsalással és más bűncselekményekkel is meggyanúsíthatja az ügyészség Vizoviczki Lászlót, a fővárosban negyven diszkót és mulatót működtető nagyvállalkozót, írja a Blikk.

A Vizoviczki könyvelőjétől és az érdekeltségeiben lefoglalt dokumentumok szakértői vizsgálata jelenleg is tart. A rendőrkorrupciós-botrányba hamarosan bekapcsolódhat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is. A Blikk szerint a rendőrök egy rejtett páncélszekrényt, abban pedig jegyzeteket tartalmazó könyveket találtak. Valószínűleg a Hajógyári-szigeten kiépített diszkóbirodalom kettős könyvelésére bukkantak a nyomozók.

A dokumentumok azt tartalmazzák, hogy a foglalkoztatott közel ezer alkalmazott mennyi fizetést is kapott kézhez valójában. A szakértők most azt ellenőrzik, hogy a fizetések megegyeznek-e azzal, amit a munkavállalók leadózva, hivatalosan kézhez kapnak. Azt is nézni fogják, hogy más közterheket rendesen fizetett-e a vállalkozó.

A lap informátora szerint ha a minimálbéren felül zsebből fizették az alkalmazottakat, akkor akár százmilliókkal is megkárosíthatták az államot. Az sem zárható ki, a feltárandó adóbűncselekményekért súlyosabb büntetést lehet kiróni, mint a vesztegetési ügyért.

A Blikk úgy tudja, hogy a rendőri és az ügyészségi vezetés legalább 150 embert állított rá a vizsgálatra, mert át akarják tekinteni azokat az ügyeket is, amelyekkel az elmúlt években hozták kapcsolatba Vizoviczkit.

Vizoviczki ügyvédje, Nagy Gábor hírlapi kacsának minősítette a Blikk értesülését. Mint mondta,  a nyomozó hatóságok ügyfele és a védők tájékoztatása nélkül is végezhetnek nyomozati cselekményeket.

Azt viszont kizártnak tartja, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség, vagy – ha az eljárásba már bekapcsolódott – a Nemzeti Adó- és Vámhatóság előbb szivárogtatna a sajtónak, mint hogy Vizoviczkit értesítené a gyanúsításról – márpedig ők ilyen tájékoztatást nem kaptak. Szerinte a lap a lefoglalt nagy összegű készpénzre (a nyomozók 420 millió forintot találtak egy széfben) alapozza a spekulációit.

Június elsején négy főrendőrt helyeztek előzetes letartóztatásba. Valamennyiüket azzal gyanúsítják, hogy több százezres, illetve milliós havi „fizetést” kaptak Vizoviczki Lászlónak köszönhetően a vállalkozó emberétől, V. Istvántól éveken át azért, hogy a szórakozóhelyeit megvédjék.

Rovatok