Index Vakbarát Hírportál

Áderhez fordulhatnak a nyugdíjazott bírák

2012. július 23., hétfő 06:43

Nem kizárt, hogy Áder János államfőhöz fordulnak a kényszernyugdíjazott bírák, hogy a köztársasági elnök vonja vissza az általa és elődje által aláírt felmentő határozatokat - írta a Népszabadság.

A lap szerint erre alapot ad az, hogy a határozatokat az Alkotmánybíróság (AB) által alkotmányellenesnek minősített rendelkezés alapján írták alá. Az Országos Bírósági hivatal adatai szerint Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök március 29-én 194 felmentő határozatot írt alá, Áder János pedig július 6-án mintegy negyven hasonló dokumentumot látott el kézjegyével.

Az AB múlt heti ítéltével megszűnt a felmentés jogalapja, hiszen a bírói jogviszony megszüntetését az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke olyan rendelkezés alapján indítványozta, amelyet az alkotmánybírák visszamenőleges hatállyal megsemmisítettek. Erre hivatkozással tehát bírót nyugdíjba küldeni nem lehet.

A testület megtehette volna, hogy az érintett bírák helyzetét is rendezi, és kimondja, hogy a szolgálati jogviszony megszüntetésre vonatkozó elnöki határozatok semmisek. Ezzel a lehetőséggel azonban az AB nem élt, hanem csak arra utalt, hogy a bírák szolgálati viszonyáról szóló törvény alapján kell valamilyen megoldást találni. Vagyis az OBH vezetőjének kezdeményeznie kellene a bírák visszahelyezését, illetve az államfő maga is dönthetne úgy, hogy a közjogi szempontból érvénytelen elnöki határozatokat visszavonja.

Az AB múlt hétfőn mondta ki, hogy alkotmányellenes a bírák nyugdíjkorhatárának megváltoztatása. A kormányoldal még 2011-ben az új alaptörvény vitája során döntötte el, hogy a bírók is csak az általános nyugdíjkorhatárig, 62 éves korig maradhatnak hivatalban, jóllehet Magyarországon 70 év volt a bírók nyugdíjkorhatára. Az alkotmányellenesség tartalmi indoka az volt, hogy a bírák elmozdíthatatlanságának alapelvét sérti, hogy ennyire rövid határidőn belül küldik nyugdíjba az érintetteket.

Rovatok