Index Vakbarát Hírportál

Kiengedték a maffiaper egyik fő vádlottját

2012. július 24., kedd 12:50

Büntetésének lejárta előtt kiengedték a kecskeméti maffiaper egyik fő vádlottját, Radnai Lászlót. A hvg.hu információi szerint nem zárható ki, hogy az Aranykéz utcai robbantás és Prisztás József megölésének ügyében is meggyanúsított Portik Tamás ellen vallott.

Egészségi állapotára való tekintettel büntetésének lejárta előtt szabadon engedték a kecskeméti maffiaper egyik fő vádlottját, Radnai Lászlót, írja bírósági értesüléseire hivatkozva a hvg.hu.

Radnait 2006-ban ítélték 12 év fegyházbüntetésre emberölés előkészülete és fegyvercsempészet miatt. A lap azt írja, hogy a bíróság szerint Radnaiék meg akarták öletni a Balaton északi partjának éjszakai életében meghatározó vállalkozót, Túri Tibort, hogy érdekeltségeire rátegyék a kezüket, de a Szerbiából hozatott fegyvereken lebuktak.

Radnai László és társai csoportját nyilvánította először a bíróság Magyarországon bűnszervezetnek. A bíróság szerint Radnai irányította a bűnszervezetet, amelyben a legfontosabb döntéseket négy társával együtt hozta meg. A vádirat szerint legális és illegális tevékenységet folytattak, amibe beletartozott a kábítószer-kereskedelem, a prostitúció ellenőrzése, védelmi pénzek szedése vendéglátósoktól, taxisoktól, illetve gazdasági bűncselekmények elkövetőitől.

A büntetés félbeszakítását Radnai a hvg.hu értesülései szerint egészségügyi okok miatt kérte, miután egy hónapot a tököli büntetés-végrehajtási kórházban is töltött. A büntetés félbeszakítását a büntetés-végrehajtás (bv) országos parancsnoka harminc napra engedélyezi, de ezt az igazságügyi miniszter meghosszabbíthatja.

Radnai szabadulását a hvg.hu által megkérdezett jogászok és volt rendőrök egyértelműen annak tulajdonították, hogy ő vallott a július 14-én elfogott Portik Tamásra, aki korábban üzlettársa volt az olajszőkítési ügyek egyik kulcsszereplőjének tartott Energol Rt.-ben. Az együttműködést pedig a hatóságok a feltételezések szerint azzal hálálták meg, hogy „elintézték" a szabadlábra helyezését, és azért így intézték, hogy az alku a nyilvánosság számára ne derüljön ki, írja a lap. Portik Tamást az 1998-as Aranykéz utcai robbantással kapcsolatban, és Prisztás József meggyilkolása ügyében is felbujtóként gyanúsítják.

Radnai ügyvédje, Jován László a hvg.hu-nak egy héttel ezelőtt tagadta, hogy alkut kötöttek volna, mondván, jogerős ítéletre nem lehet ilyet tenni. Ugyanakkor más ügyben a férfi – esetleg saját magát mentve – „megegyezhet” a hatóságokkal.

A maffiaper fő alakját május közepén hozták fel a szegedi Csillag börtönből a fővárosi Kozma utcai büntetés-végrehajtási intézetbe. A lap információi szerint innen vitték át a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületébe „beszélgetésre”.

A hvg.hu információi szerint Radnai és Portik Tamás viszonya évekkel ezelőtt megromlott. Egyrészt azért, mert az olajszőkítéssel milliárdokra szert tevő és később lebuktatott Energol Rt.-ügyet megúszó Portik Tamás és a maffiaperben lecsukott Radnai elszámolási vitába keveredett, másrészt a maffiafőnök a lap szerint Portik Tamásnak tulajdonítja azt, hogy őt és társait 2004-ben elfogták, aztán elítélték. Portik Tamás ugyanis jóban volt azzal a Túri Tiborral, akinek Balaton-parti érdekeltségeire Radnaiék úgy akarták rátenni a kezüket – mint azt az a bírósági ítélet is kimondta –, hogy a meggyilkolására embereket béreltek, és Szerbiából fegyvereket csempésztettek be, írja a lap.

Rovatok