Index Vakbarát Hírportál

Bajnai zászlóbontásáról rebesgetnek

2012. július 26., csütörtök 11:17

Újabb találgatások jelentek meg Bajnai Gordon visszatéréséről. A volt miniszterelnök alapítványa, a Haza és Haladás kitart amellett, hogy még nincs döntés, vagy ha van, nem az, amiről a Heti Válasz ír.

Bajnai Gordon zászlóbontásáról jelentetett meg cikket a Heti Válasz. A „Haza és hasadás” címen megjelentetett írásban viszonylag kevés konkrét állítást fogalmazott meg a lap, ezek lényege, hogy szerintük Bajnai Gordon ősszel tér vissza a politikai színtérre, de párt helyett inkább pártok felett álló mozgalmat szeretne.

Ezt az állítást a volt kormányfő környezetéből érdeklődésünkre senki sem tudta megerősíteni, inkább puha cáfolatokat kaptunk csak. Bajnai alapítványa, a Haza és Haladás megkeresésünkre közleményben válaszolt. Mint írták, a Válasz cikke „az újságíró és – ha voltak – a forrásai feltételezéseiből, találgatásaiból épül fel. Ennyiben a helye a lap véleményrovatában, és nem a hírek között lett volna”. Állításuk szerint a Heti Válasz tőlük nem kérte az értesülések megerősítését vagy cáfolatát.

Utóbbit megtették közleményükben. „Az írásban említett politikai szerepvállalásról – annak tartalmáról, az arról való döntésről – szóló állítások feltételezéseken alapulnak, azokat cáfoljuk” – írták.

A Válasz állításait leginkább Oszkó Péter a Népszababdságnak adott interjújára alapozta, ebben a Haza és Haladás felügyelő bizottságában is elnök Oszkó azt mondta, Bajnai nem halogathatja már sokáig a döntését. A volt kormányfőhöz közeli forrásaink szerint nem volt a legszerencsésebb, hogy Oszkó nyilvánosan sürgette Bajnait. Állításuk szerint még nincs döntés.

Tény, hogy Bajnai a választás után valóban a háttérbe vonult, egy fél évre az Egyesült Államokba ment vendégelőadónak a Columbia egyetemre. Idén év elejétől több fórumon is felbukkant, és alapítványa rendszeresen támogat ellenzéki összejöveteleket. Ugyanakkor látványosan kerülnek bármit, ami pártokhoz köthető. Ezért vonták meg végül a támogatásukat egy Gyula környéki ellenzéki összejöveteltől, amit Gyurcsány Demokratikus Koalíciója sajátjaként kezdett reklámozni.

Bajnai egyetlen látványos megnyilatkozása is visszásra sikerült. Januárban kvázi programmal állt elő, de csak hogy utána rögtön visszakozhasson is. Most is hasonló a helyzet. Bajnaihoz lojális forrásaink közül többen is osztják Oszkó véleményét, hogy hamarosan valahogy el kell dőlnie a kérdésnek, hogy Bajnai visszatér-e. De hogy mozgalmat nem alapít, az szerintük szinte biztos.

Rovatok