Index Vakbarát Hírportál

Ledarálták a szociális konzultáció kérdőíveit

2012. július 27., péntek 16:34

A szociális konzultáció utolsó papíralapú kérdőíveit is megsemmisítették pénteken a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) határozatának megfelelően. Jóri András volt adatvédelmi biztos szerint továbbra is jogellenes a szociális konzultációval kapcsolatos adatkezelés, meg kell semmisíteni a visszaküldők adatbázisát.

Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke az érintett hulladékfeldolgozó üzem gyáli telephelyén kifejtette: miután lezárult a szociális konzultáció kérdőíveinek feldolgozása, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) 45 napos határidőt kapott a papíralapú kérdőívek megsemmisítésére, és ez vasárnap lejár. A NAIH elnöke hangsúlyozta: a kérdőívek, valamint az adatok további kezelésére vonatkozó hozzájárulások utolsó adagjának megsemmisítésével párhuzamosan minden elektronikus dokumentumot helyreállíthatatlanul és visszavonhatatlanul törölnek a hivatal számítógépeiről.

"A feldolgozás során visszaállíthatatlanul el kellett választani a kérdőívekre adott válaszokat a kitöltő személyétől. Ez megtörtént, így a válaszok most már csak statisztikai adatokként jelennek meg, valamint a nemzeti konzultációs nyilvántartásban rendelkezésre állnak az ehhez hozzájárulásukat adó polgárok adatai" – emelte ki Péterfalvi Attila. Mint megjegyezte, a további adatkezelést nemcsak a nagykorúak, de a 16. évüket betöltött fiatalok is engedélyezhették, törvényes képviselőjük hozzájárulásával.

A sajtótájékoztató után a hatóság elnöke ellenőrizte a kérdőíveket, majd miután egy aprítógépbe dobálták őket, elindította a szerkezetet. Az üzemben a hulladékból alternatív tüzelőanyagot állítanak elő.

A szociális konzultáció megindítását Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be 2011. május elsején, eredményét két hónappal később, július 4-én ismertette a parlamentben. A kérdések között szerepelt egyebek között a védett kor bevezetésének lehetősége az 55 év felettiek esetében, valamint az, hogy az ország segély helyett inkább munkalehetőséggel segítse-e a munkanélkülieket.

Joggellenes adatkérés

Jóri András a szociális konzultáció utolsó papíralapú kérdőíveinek pénteki megsemmisítésével kapcsolatban közleményében azt írta: az általa korábban hozott határozat nemcsak a kérdőívek, hanem a visszaküldők adatait tartalmazó elektronikus adatbázis megsemmisítésére is kiterjedt.

Ez azonban nem történt meg, mivel a határozatot a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jogellenesen módosította, ezáltal megmentve a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) rendelkezésére álló elektronikus adatbázist, amely a visszaküldők elérhetőségét tartalmazza – olvasható.

Jóri András tavaly nyáron kifogásolta, hogy a szociális konzultáció kérdőívein szereplő vonalkódok miatt összekapcsolhatóvá válik az állampolgárok véleménye a személyes adatokkal. Az adatvédelmi biztos határozatában kötelezte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát a kérdőívek adattartalmainak anonimizálására.

Ezt a határozatot támadta meg a KEK KH közigazgatási perben, amelynek első tárgyalásán, május közepén a felperes KEK KH és az alperes Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közös kérelmére a Fővárosi Törvényszék megszüntette az eljárást. A NAIH az adatvédelmi biztosi intézmény megszüntetése után ez év elején lépett be a közigazgatási perbe, amelynek megszüntetése előtt a felek egyezséget nyújtottak be a bírósághoz, amit azonban a törvényszék eljárásjogi okokból nem hagyott jóvá.

A per tárgya az előző évi szociális konzultáció során visszaküldött adatok további kezelése volt. A NAIH a per során nem a leköszönt adatvédelmi biztos által kialakított álláspontot képviselte. A korábbi biztos határozata szerint ugyanis nemcsak a visszaküldött kérdőíveket kellene megsemmisíteni, hanem mindazoknak az adatait is törölni kellene, akik a kérdőív visszaküldésekor a további kapcsolattartás érdekében hozzájárultak adataik kezeléséhez. Ez az álláspont nyilvánvalóan ellentmond az információs önrendelkezési jog lényegének - tartalmazta a NAIH korábbi közleménye, amely kitért arra is, hogy az adatvédelmi hatóság törekszik a jogszerű megoldásra.

Az eljárás megszüntetésekor Jóri András azt közölte, hogy álláspontja szerint végre kell hajtani a szociális konzultáció személyes adatokat tartalmazó adatbázisával kapcsolatos általa hozott határozatot.

Pénteki közleményében Jóri András kitért arra: "maga a tény, hogy a korábbi adatvédelmi hatóságot a kormányzat kezdeményezésére megszüntetik, létrehoznak egy újat, és ez az új hatóság a korábbi határozatát - jogellenesen - módosítja, sérti a mindenkori adatvédelmi hatóság függetlenségét, és ütközik az európai joggal".

Közölte, az Európai Bizottság a közelmúltban benyújtotta azt a keresetet az Európai Bírósághoz, amely -– mint írta –  "rámutat az adatvédelmi felügyelet átszervezésének és az NAIH elnöke kinevezésének jogellenességére".

Rovatok