Index Vakbarát Hírportál

PC: Indokolatlan és jogszűkítő a feliratkozás

2012. július 27., péntek 13:10

A Political Capital gyorselemzése szerint indokolatlan és jogszűkítő a Fidesz elnökségének döntése, miszerint a választáson való részvételt előzetes feliratkozáshoz kötnék, ami az utolsó két hónapban már nem lenne lehetséges. Az elemzés szerzője, László Róbert álszakmai érvnek tartja Kósa Lajos indoklását, mely szerint csak így biztosítható a külföldön élő vagy dolgozó választók részvétele.

Tény, hogy a magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező állampolgárokról sosem volt nyilvántartása az államnak, de ők eddig nem is szavazhattak. A külföldön tartózkodó, de itthoni címmel rendelkezők 2004 óta egyfajta előzetes regisztrációval, a külképviseleti névjegyzékbe való jelentkezéssel szavazhatnak. A Magyarországon élők nyilvántartásával pedig sosem volt probléma, a névjegyzékekre sosem volt komoly panasz.

A PC szerint értelmetlen Kósa állítása, hogy a regisztráció passzív, a feliratkozás pedig aktív választói magatartást tükröz. A valóban passzív rendszer ugyanis az, amikor a választónak semmi más dolga nincs, mint leadni a szavazatát, mert a névjegyzéket tőle függetlenül állítják össze. Ha viszont az állampolgártól erőfeszítést várnak el, az maga az előzetes regisztráció.

Többet elárul a Fidesz valódi céljáról, hogy a párt név nélkül nyilatkozó politikusai szerint a valódi cél az, hogy ne a bizonytalanok, hanem a biztos pártválasztók döntsék el a választást. Ez viszont az elemzés szerint akár vissza is üthet, ha a fideszes szavazók válnak rezignálttá.

Ha a feliratkozás lehetőségét – az utolsó két hónapot kivéve – valóban a teljes négyéves ciklusban nyitottá teszik, az a PC szerint értelmetlenné teszi a regisztráció mechanizmusát. Ha a ciklus elején regisztrálják magukat, de közben elköltöznek, pont olyanok veszíthetik el a jogosultságukat, akik élnének a választójogukkal. A jelenlegi, a népességnyilvántartáson alapuló rendszerben ez nem fordulhat elő.

A PC szerint sehol máshol nem működik a Kósa Lajos és Orbán Viktor által bejelentett feliratkozós rendszer, legfeljebb az első választóknak kell magukat regisztrálniuk. A világ demokráciái ugyanis a minél nagyobb választási részvételt próbálják biztosítani, mivel az jobban legitimálja a politikai rendszert. A regisztráció viszont jogszűkítő intézmény, aminek egy jól működő népességnyilvántartás mellett semmi értelme.

Rovatok