Index Vakbarát Hírportál

Strasbourghoz fordul a kirúgott NBH-igazgató

2012. július 27., péntek 06:35

Az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal kémkedéssel vádolt főigazgatója, Galambos Lajos keresetet nyújtott be Magyarország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán – áll a Népszabadság pénteki számában. Galambos szerint a hatóságok megsértették a tisztességes eljáráshoz való jogát, eljárási jogsértéseket követtek el és "meg nem engedett eszközökkel próbáltak nyomást gyakorolni cukorbeteg fiára".

A volt NBH-főnököt 2011 júniusában vették őrizetbe kémkedés gyanújával, egy időben Szilvássy György volt titokminiszterrel, akit felbujtással gyanúsítanak és Laborc Sándorral, Galambos hivatali utódjával, akit bűnpártolással gyanúsítottak meg, valamint Püski László polgári személlyel. Azóta vádat emeltek ellenük és ügyük a nyilvánosság teljes kizárásával zajlik a Debreceni Törvényszéken. Így máig nem tudni, hogy Galambos kiknek és milyen információkat adott át.

Galambos kifogásolja, hogy őrizetbe vétel úgy történt, hogy az ellen érdemben nem védekezhetett, és noha együttműködött a hatóságokkal az előzetes letartóztatását úgy hosszabbították meg, hogy nem bizonyították a meghosszabbítás melletti érveiket. Azt is kifogásolja, hogy az egész eljárást titkosították, ami szerinte nagyrészt teljesen indokolatlan. Galambos Lajos közel tíz hónapot töltött előzetes letartóztatásban.

A titkosítás indokait a nyomozóhatóság még az ombudsman kérésére sem közölte. Törvénytelennek tartja a bírósági eljárást is, amelyben elutasították szabadlábra helyezési indítványát.

A keresetben szerepel az is, hogy indokolatlanul akadályozták a családjával való kapcsolattartását, és fiára meg nem engedett eszközökkel próbáltak nyomást gyakorolni, hogy vallomást tegyen apja ellen. A fiú ezért feljelentést is tett a Budapesti Nyomozó Főügyészségen.

Rovatok