Index Vakbarát Hírportál

Bármi lehet a Jobbik bukott mintavárosában

2012. augusztus 3., péntek 13:07

Ha a Jobbik elveszíti a Tiszavasváriban a képviselő-testület feloszlatása miatt ősszel esedékes időközi választást, az is tanulságos lesz, de ha ilyen előzmények után is nyerni tudnak, az sem lesz kevésbé fontos fejlemény.

A Jobbik mintavárosának nevezte Vona Gábor Tiszavasvárit 2010-ben, amikor a szabolcsi település lett az első város, melynek jobbikos polgármestere lett. Fülöp Erik vezetése alatt Tiszavasvári valóban sokáig a Jobbik kirakathelyszíne volt, itt kísérleteztek például a csendőrség felállításával.

2012 augusztusában azonban már kevésbé büszkén mutogathat a városra a párt. A képviselőtestület feloszlatta magát, két jobbikos képviselő kiválásával új frakció alakult, mely azt követelte, az alpolgármester mondjon le. Ez meg is történt, ősszel pedig új választások következnek.

Fideszes hatalmi szempontok

A szemben álló felek természetesen mind az állítják, ők csak a város érdekeit tartják szem előtt. Fülöp Erik szerint az újonnan létrejött frakció Császár József alpolgármesteri lemondása mellett azt követelte, adják vissza a képviselőknek az elvett tiszteletdíjat (ez volt ugyanis a polgármester egyik intézkedése) és alakítsák át a bizottságokat. Fülöp szerint ő maga hajlott volna a kompromisszumra, ezért Császár bejelentette lemondását, ez azonban nem volt elég az új frakciónak. Fülöp a jobbikos Bakné Répási Ágnest jelölte alpolgármesternek - a hétfős frakció azonban közölte, csak a fideszes Palló Sándort fogadták volna el, különben a testület feloszlatása mellett kell szavazniuk. Ez végül meg is történt, mely Fülöp és a Jobbik szerint azt jelzi, csak a fideszes hatalmi érdekek érvényesülése volt a szempont.

Máshogy látják ezt a kormányzó párt képviselői. Karakó László, a Fidesz térségi egyéni országgyűlési képviselője szerint a testület feloszlatásának okai között a jobbikos városvezetés rossz döntései, antidemokratikus módszerei, a "képviselőtestületi munka semmibe vétele" voltak. Szerinte a két jobbikos és három független, valamint a hozzájuk csatlakozó két helyi Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő és új frakció létrehozásával változást akartak elérni. "Miután a polgármester felrúgta az egyezséget, nem láttunk más utat, csak az önfeloszlatás kimondását" - mondta.

Súlyos hibák

Karakó szerint súlyos hiba volt, hogy a jobbikos települési vezetők a korábbi önkormányzat nyertes pályázatai közül mintegy egymilliárd forint értékű fejlesztést mondtak vissza. Mindössze kettőt valósítottak meg, a városháza akadálymentesítését és energiai racionalizálását. Felrótta a helyi telekadó egyeztetés nélküli bevezetését és azt is, hogy - szerinte törvénytelenül - 8 százalékkal csökkentették a közalkalmazottak bérét Tiszavasváriban.

Mindenképp érdekes lesz az eredmény

Harminc napon belül a helyi választási bizottságnak ki kell írnia az időközi  választás időpontját, ami előreláthatólag ősszel lesz.

Bármi is lesz a végeredmény, érdekes lesz - az is, ha megbukik a Jobbik a mintavárosban és az is, ha ilyen előzmények után is nyerni tudnak. A Szabolcs online helyszíni riportja szerint mindenesetre a helyieket egylőre nem tartja lázban túlzottan az új választás híre.

Rovatok