Index Vakbarát Hírportál

Kinevezték az egészségügy új arcait

2012. augusztus 3., péntek 16:48

Hivatalosan is átvette kinevezését az a 23 új kórházigazgató, akik az egészségügyi rendszer átalakulása során elsőként kaptak vezetői megbízatást. A pályázat útján elnyert tisztség augusztus 1-jétől szól.

Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere a kinevezési okirat pénteki átadásán elmondta, a most kinevezett vezetők nemcsak az átalakulás, hanem egyúttal a magyar egészségügy arcai is lettek. A tárcavezető szerint a vezetői megbízások során a fiatalítás is szempont volt, de továbbra is szükség van azokra, akik a magyar egészségügy nehéz helyzetében is helytálltak. Ezért a kormány olyan megoldást fog kialakítani a nyugdíjak ügyében, hogy ez a tudás és tapasztalat ne vesszen el a magyar gyógyítás ügye számára – tette hozzá a miniszter.

Az állam két ütemben vette át az önkormányzatoktól a fekvőbeteg-ellátást biztosító intézményeket. A január elsején átvett intézmények vezetésére március végén hirdetettet pályázatot a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI).

Az egészségügyért felelős államtitkársága július elején hozta nyilvánosságra az új igazgatók névsorát: a 35 kórházigazgatói posztra kiírt pályázat közül az első körben 12 eredménytelen lett, ezért ezeknél az intézményeknél 30 napon belül új pályázatot kellett kiírni. (Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, az Uzsoki kórház, a Pest megyei Flór Ferenc Kórház, a szentesi Bugyi István kórház, a törökbálinti Tüdőgyógyintézet, az esztergomi Vaszary Kolos kórház, a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház, a makói Diósszilágyi Sámuel kórház, a visegrádi Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház, a tatabányai Szent Borbála Kórház és a monori szakorvosi rendelő vezetői posztjaira.)

A kinevezett igazgatók névsora:

   Kórház neve  Pályázati döntés
1 Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Dr. Ralovich Zsolt
2 Péterfy Sándor Utcai Kórház Dr. Sásdi Antal
3 Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézete Dr. Bene Ildikó
4 Szent Rókus Kórház Dr. Göböl Zsolt
5 Heim Pál Gyermekkórház Dr. Nagy Anikó
6 Szent Imre Kórház Dr. Bedros J . Róbert
7 Szent János Kórház és Észak budai Egyesített Kórházai Dr. Kázmér Tibor
8 Nyírő Gyula Kórház Dr. Németh Attila
9 Károlyi Sándor Kórház Dr. Bocskai Tamás
10 Szent Lázár Megyei Kórház Dr. Bercsényi Lajos
11 Szakorvosi Rendelőintézet Gyömrő Dr. Molnár Csaba Imre
12 Szakorvosi Rendelőintézet Szigetszentmiklós Raffay Éva
13 Központi Stomatológiai Intézet Dr. Kivovics Péter
14 Szakorvosi Rendelőintézet Nagykáta Dr. Saliba Gebrail
15 Fejér Megyei Szent György Kórház Dr. Csernavölgyi István
16 Bács-Kiskun Megyei Kórház Dr. Svébis Mihály
17 Pándy Kálmán Megyei Kórház Dr. Kovács József
18 Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza Dr. Bálint Beatrix
19 Tolna Megyei Balassa János Kórház Dr. Muth Lajos
20 Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet Dr. Medgyasszay Balázs
21 Zala Megyei Kórház Dr. Csidei Irén
22 Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Dr. Tamás László János
23 BAZ Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Dr. Csiba Gábor

A kórházigazgatói pályázatokon egyetlen 62 éves vagy ahhoz közeli korú jelentkező sem nyert el megbízást. Erre Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár korábban azt válaszolta, hogy több szempont volt, amelyeket figyelembe kellett venniük, amikor a végső döntés megszületett. Ennek eredményeképp most "úgy értékelik, hogy a 62 éves korhatár az aktív vezetők esetében érvényesíthető korhatár. Így a mostani igazgatói kinevezések is 62 éves korukig szólnak" – mondta.

A kórházigazgatói pályázatok hivatalos kihirdetése előtt a Medicalonline egészségügyi portál számolt be arról, hogy megszületett a döntés az első körben államosított fővárosi és megyei kórházak főigazgatói pályázatairól. A portál július elején azt írta, vidéken szinte minden korábbi vezető a helyén marad, a fővárosban viszont meglehetősen sok helyen kerül sor váltásra. Az egészségügyi államtitkárság akkor nem kívánt reagálni a találgatásokra. A Medicalonline által közölt névsor jóformán megegyezett a hivatalos eredménnyel.

A fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházat továbbra is Sásdi Antal, az újpesti Károlyi Kórházat Bocskai Tamás, a Szent Imre Kórházat Bedros J. Róbert vezeti. Szintén megerősítették pozíciójában mások mellett a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház élén Csiba Gábort, a Stratégiai Szövetség a Kórházakért Egyesület vezetőjét, illetve a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház élén Kovács Józsefet, az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának fideszes elnökét. A fővárosi Heim Pál Gyermekkórház főigazgatói posztján Harmat Györgyöt a jelenlegi orvos-igazgató Nagy Anikó váltja.

A fővárosi Szent János Kórház jelenlegi vezetőjét, Pintérné Gönczi Ágnest – aki idén lett 63 éves – Kázmér Tibor váltja. A fővárosi Uzsoki kórházat pedig nem Golub Iván vezeti tovább, aki idén lesz 65 éves, és a törökbálinti tüdőgyógyintézetet sem az idén 66. életévét betöltő Fülöp Rudolf vezeti a jövőben.

Rovatok