Index Vakbarát Hírportál

A minisztérium nem tud Zelnik terveiről

2012. augusztus 4., szombat 09:56 | aznap frissítve

Néhány napja Zelnik István ugyan még arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy szerződést kötött a Seuso-kincsként ismert római kori ezüstegyüttest birtokló brit tulajdonosokkal a páratlan lelet visszavásárlásáról, a kultúráért felelős államtitkárságon nem tudnak Zelnik terveiről, írja a Magyar Nemzet.

Zelnik úr továbbra sem kereste meg a minisztériumot, azt sem tudjuk, valóban a birtokában van-e az a szerződés, amelyről a sajtónak nyilatkozott, mondta a lapnak L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. Azt mondta, majd a megkeresés után érdemes arról beszélni, hogy tárgyalna-e a minisztérium Zelnikkel a műgyűjtő által ismertett konstrukcióról.

Az  Indexnek adott interjúban  Zelnik István műgyűjtő a héten hozta nyilvánosságra, hogy adásvételi szerződést kötött a több tulajdonosnál lévő, valószínűleg a Balatonnál talált és illegálisan eladott ókori leletegyüttes, a Seuso-kincs egy részére, azokat hazahozná, múzeumot építene a számukra, és végrendeletében a tárgyakat az államra hagyná. Cserébe, mint mondta, azt kéri, hogy az állam ideiglenesen mondjon le a tulajdoni igényéről.

Zelnik az interjúban azt mondta, hogy az ügyet előadta a magyar állam legmagasabb szintű illetékeseinek, és a támogatásukat kérte. Állítása szerint a válaszra vár.

A megállapodás akkor jön létre, ha a magyar állam ideiglenesen lemond az igényéről a kinccsel kapcsolatban. Zelnik szerint a legnagyobb problémát ez a dilemma okozza, hogy az államnak átmenetileg le kéne mondania valamiről, ami fölött tulajdonosként rövid ideig valaki más rendelkezik, ezt jogilag elég nehéz áthidalni. Ugyanakkor a következő 1-2 hónapban mindenképpen meg kell állapodnia a kormánnyal, a szerződésének ugyanis van egy határideje.

Tímár András, Zelnik István Magyar Indokína Társaságának kommunikációs munkatársa nem kívánta kommentálni az államtitkár szavait a Magyar Nemzetnek. Arról sem nyilatkozott, hogy valóban Zelnik birtokában van-e az a szerződés, amelyről a műgyűjtő korábban az Indexnek nyilatkozott, és amely lehetővé tenné, hogy megvásárolja a Seuso-kincseket jelenlegi angol birtoklóitól.

Rovatok