Index Vakbarát Hírportál

Viharok és kánikula a hétvégén

2012. augusztus 4., szombat 10:15 | aznap frissítve

Szombaton is folytatódik a rendkívüli hőség, országszerte 29-34 fokig emelkedhet a hőmérséklet, de helyenként előfordulhatnak olyan zivatarok, amelyeket viharos erősségű szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombat délután több térségre elsőfokú riasztást adott ki.

A várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére. Ez azt jelenti, hogy bár vasárnap ezekben a megyékben is kánikula lesz, előfordulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket szél, illetve jégeső kísér, és rövid idő alatt jelentős csapadékmennyiség is hullhat. Ezeken a területeken már 1-3 órán belül várhatók olyan heves zivatarok, amelyeket jégeső, illetve viharos erejű széllökések kísérhetnek. Helyenként rövid idő alatt akár 25 milliméternél is több eső eshet.

Este és éjjel főként az ország északi felén, vasárnap pedig elsősorban az ország északkeleti felében lehet zivatar. Az átlaghőmérséklet vasárnap az ország nagy részén 25-28 fok között, délen, délnyugaton 28 fok felett alakulhat. Ennek megfelelően a hőség miatt vasárnapra már az ország összes megyéjére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Az UV-B sugárzás maximuma is elérheti a nagyon erős szintet.

Az országos tiszti főorvos péntektől jövő hét keddig rendelte el a másodfokú hőségriasztást. Az előrejelzések szerint a következő napokban a hőmérséklet elérheti a 35-39 fokot is.

A Főpolgármesteri Hivatal pénteken azt közölte: a másodfokú hőségriadó miatt Tarlós István főpolgármester arra kérte a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) tagvállalatait, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a hőség okozta kellemetlenség enyhítésére. A főváros fő- és tömegközlekedési útvonalait locsolják, valamint megnyitják az ivókutakat.

A hőségriasztás miatt nem lesz kamionstop a hétvégén. A nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt egészségvédelmi okokból korlátozás nélkül közlekedhetnek most szombaton és vasárnap. A járművezetők szállítási feladatukat, a vezetési és pihenőidő betartása mellett, megszakítás nélkül teljesíthetik, nem kell a nagy hőségben a kocsijukban várakozniuk – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken.

Rovatok