Index Vakbarát Hírportál

Eltitkolták az ammóniaszivárgást

2012. augusztus 7., kedd 17:42

Nem veszélyeztette sem a lakosságot, sem a környezetet az a kis mennyiségű ammónia, amely a székesfehérvári Sapa Profiles Kft. eloxáló üzemében szabadult ki múlt vasárnap. A katasztrófavédelem megerősítette, hogy a lakosság nem volt veszélyben, de a balesettel kapcsolatban a vállalat nem tett eleget tájékoztatási kötelezettségének.

A Fehérvár 24 hírportál korábban úgy értesült, hogy elhallgatott munkahelyi baleset történt az Alcoa-Köfém területén, a Sapa Profiles Kft. üzemében vasárnap. A lap információi szerint egy zárt csőrendszerből nagy mennyiségű ammónia folyt ki több órán keresztül. A Fehérvár 24 tudomása szerint személyi sérülés nem történt.

A hírportál szerint a megengedhető 5 liter ammóniaszivárgás helyett minimum 50 liter folyt ki. Az ammónia a légutakban levő vízzel lúgot alkot, amely felmarja a nyálkahártyát, és fulladást is okozhat. A Fehérvár 24 szerint a katasztrófavédelemnek ki kellett volna ürítenie a gyár környezetében levő lakóépületeket, ám a szervezetet senki nem riasztotta, sem a gyár, sem a kivonult üzemi tűzoltók. A kiürítés mintegy hétezer embert érintett volna.

A vállalat sajtóközleménye szerint egy biztonsági nyomásszabályozó szelepen keresztül jutott a levegőbe kis mennyiségű ammónia. A területen dolgozó karbantartók a problémát azonnal észlelték, és a gyáregységi tűzoltók bevonásával megtették a szükséges lépéseket a következmények elhárításáért. Megtették továbbá azokat a szükséges módosításokat, amelyek megakadályozzák, hogy a jövőben ilyen esemény fordulhasson elő.

Rámutattak, a teljes körű kivizsgálás a hatóságok bevonásával jelenleg is tart. Kiemelték, hogy az ammónia kis mennyisége miatt és a hatékony kárelhárítás eredményeként sem a dolgozók, sem az üzem közelében élők, sem pedig a környezet nem volt veszélynek kitéve.

Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a megyei iparbiztonsági főfelügyelőség hivatalból azonnali átfogó vizsgálatot indított az eset körülményeinek vizsgálatára. A hatósági ellenőrzés folyamatban van, a jogszabályok 30 napot adnak a befejezésére.

Megerősítette, hogy a veszélyes anyag kijutott a levegőbe, de a lakosság nem volt veszélyben. Hangsúlyozta, bár a vizsgálatok nem zárultak le, de az megállapítható, hogy tájékoztatási kötelezettségének sem a cég, sem a létesítményi tűzoltóság nem tett eleget.

Rovatok