Index Vakbarát Hírportál

A kormány megvédi a romákat

2012. augusztus 16., csütörtök 21:05

Magyarország kormánya elkötelezett az állampolgárainak védelme iránt, függetlenül etnikai, kulturális és szociális identitásuktól és nem tolerálja, hogy a kisebbségeket és etnikai csoportokat fenyegessék - olvasható a Miniszterelnökség Nemzetközi Kommunikációs Irodája által kiadott állásfoglalásban.

Az iroda az Amnesty International (AI) magyar kormányhoz intézett és szerdán nyilvánosságra hozott levelére reagált, amelyben a nemzetközi jogvédő szervezet hangsúlyozta, a magyar hatóságoknak többet kell tenniük a roma közösségek megvédéséért. Az AI azután írt levelet a kormánynak, hogy augusztus 6-án Devecseren mintegy ezer jobbikos és nemzeti radikális tüntető vonult fel a halálbüntetés visszaállítását követelve és cigányellenes jelszavakat kiabálva. Egy helyi roma család udvarán álló LMP-s aktivistát kővel dobtak meg a karján, de kő találta fejbe a Jobbik veszprémi képviselőjét is.

A kormány nem tolerálja a kisebbségek és etnikai csoportok bármiféle fenyegetését, olvasható a Miniszterelnökség állásfoglalásában. A kormány felelőssége annak biztosítása, hogy Magyarországon mindenkinek lehetősége legyen dolgozni és hozzáférni az oktatáshoz, illetve hogy a békés együttélés feltételei a közösségek között megerősödjenek. A kormány szerint Devecserben néhány ember felelőtlenül megpróbálta aláásni e feltételeket.

A közösség életének megbolygatására tett kísérletekre válaszul a rendőrség minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál a bűncselekmények - köztük a polgárőrök által elkövetettek - megakadályozása érdekében, és nem engedi, hogy kvázi paramilitáris csoportok kikezdjék a jogrendet - áll a kormányzati állásfoglalásban.

Magyarország kormánya prioritásként kezeli a romák helyzetének javítását mind a nemzeti, mind az európai szinten. Magyarország nemzeti társadalmi felzárkózási stratégiája megoldásokat kínál mindazoknak, akik szegénységben élnek, függetlenül etnikai hátterüktől.

A kisebbségi jogok és a Magyarországon élő nemzetiségek kulturális identitásának védelme - különös tekintettel a romákra - szintén kiemelt fontosságot élvez. Továbbá a kormány a nemzeti alaptanterv részévé tette a kisebbségek - köztük a romák - kultúrájának oktatását - áll a Miniszterelnökség Nemzetközi Kommunikációs Irodájának állásfoglalásában.

Rovatok