Index Vakbarát Hírportál

Hamvakkal teli urnát találtak a Balatonban

2012. augusztus 22., szerda 19:13 | aznap frissítve

Egy nő hamvait tartalmazó urnát sodort a partra a Balaton Siófokon - számolt be a Kapos.hu. A fürdőzők találták meg sértetlenül egy hotel közelében. Valószínűleg nem régóta lehetett a vízben, mert teljesen olvashatóak rajta az adatok. A temetkezési szakemberek szerint egyre többen viszik haza a hamvakat, aztán sokan egyszerűen kidobják. Így gyakorlatilag az egész ország egy temető, pedig ez kegyeletsértésnek számít.

Az biztos, hogy a nő 63 évesen, tavaly halt meg és Csanádpalotán hamvasztották el. Az urnán szereplő adatok alapján a halott és hozzátartozói könnyen beazonosíthatók. Ezeket az adatokat azonban csak a rendőrség kérheti ki.

A rendőrség talált tárgyként kezeli, most arra várnak, hogy a hozzátartozó elérhetőségét és kilétét megállapítsák - mondta a siófoki temetkezési iroda vezetője. A temetkezés ugyanis nem tárolhatja a hamvakat. A hozzátartozók kötelessége azokat elvinni, vagy megrendelni a temetést.

A hazavitt hamvak egyre nagyobb gondot okoznak a temetkezési cégeknek. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis bárki, különösebb indoklás nélkül hazaviheti a hozzátartozója maradványait.

Kegyeletsértés

Azok, akik hazaviszik a szeretett hozzátartozó hamvait, azok kegyeletsértést követhetnek el, azzal, ha más közvetlen hozzátartozó a későbbiek folyamán nem gyakorolhatja a kegyelethez való jogát. Ebben az ügyben Nyíregyházán született már precedens értékű döntés - mondta a Somogy Temetkezési Kft. igazgatója, Puskás Béla. Ebben az ügyben a hozzátartozók kártérítést is követeltek azért, mert nem róhatták le kegyeletüket. Ugyanis családtagjuk hamvait egyik rokonuk hazavitte. A temetkezési szakemberek évek óta küzdenek azért, hogy szigorítsanak az erre vonatkozó törvényen, ami a legszabadabb egész Európában.

Rovatok