Index Vakbarát Hírportál

Megkapta az engedélyt a miskolci villamos

2012. augusztus 22., szerda 19:16 | aznap frissítve

Megkapta a típusengedélyt az a villamos, amelyet a cseh Skoda konszern érdekeltsége gyárt majd Miskolcnak - közölte a város polgármesteri hivatala. A borsodi megyeszékhelyre a cég harmincegy járművet szállít majd 18,6 milliárd forint értékben. Az első kettő ezek közül 2014. elején érkezik Miskolcra, majd havonta 3-3 jármű készül el, az utolsót pedig 2015 februárjában kapja meg a város. A villamosokat a csehországi Plzenben gyártják.

A légkondicionált, alacsonypadlós villamosok befogadó képessége több mint 200 utas, mindkét irányban nyitható ajtóval rendelkeznek. Az új villamosok a fékezési energiát hasznosítani tudják, ezzel mintegy 20-30 százalékos energia-megtakarítás érhető el. A miskolciak szavazhattak az új villamosok „külsejére”, a több mint 26 ezer leadott szavazatból, a nyertes járműre 13 630-n adták le voksukat. Az új villamos oldalán így ott lesz a környezetbarát technológiát is jelző növényi motívum.

Az uniós támogatással megvalósuló nagyprojekt járműtenderét lezáró szerződést az idén február 15-én írták alá, ez alapján gyártja le a Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. Miskolcnak a 31 új, 26THU3 típusú villamost.

Miskolcon zömmel uniós forrásból, mintegy 40 milliárd forintból fejlesztik a villamosközlekedést. A Zöld Nyíl elnevezésű projekt keretében a pályát már átépítették és meghosszabbították. A csaknem 15 milliárd forint értékű munkát a Colas-Alterra Zrt., a Colas út Zrt., a WIS Zrt. és a Pentavia Kft. alkotta Zöld nyíl 2009 konzorcium végezte el.

A járműbeszerzés közbeszerzési pályázatának többször is neki kellett rugaszkodni, mivel háromszor is az olasz AnsaldoBreda S.p.A. nyerte meg, ám a döntést minduntalan megtámadták a vesztes ajánlattevők a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. A pályázók között volt a spanyol CAF, az S.C. ASTRA Vagoane Calatori S.A. Arad, a Solaris Bus and Coach SA. és a Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. Az utolsó, eredményesnek és érvényesnek nyilvánított tendert a Skoda-Ganz nyerte.

Rovatok