Index Vakbarát Hírportál

Mi volt Szőcs Géza utolsó döntése?

2012. szeptember 3., hétfő 14:38 | aznap frissítve

A kulturális államtitkár lemondása előtt két nappal kapott hárommilliós NKA-támogatást az a Forrás galéria, amelynek kiállításait korábban Szőcs nyitotta meg, majd az ismeretlenségből állami kiállításszervezővé tette. A Forrás a támogatás előtt másfél hónappal zajlott kereskedelmi bemutatkozására kapta az állami pénzt.

Szőcs-éra vélhetően utolsó intézkedése volt, hogy az NKA támogatta az egykori kulturális államtitkár kedvenc kereskedelmi galériáját. Az alap vizuális művészeti kollégiuma 3 millió forinthoz juttatta a Forrás galériát, hogy egy pekingi művészeti vásáron kiállíthassa és árulhassa műveit.

Szőcs ugyan nem volt tagja a kollégiumnak, de kulturális államtitkárként ráhatása lehetett a döntésekre, amit jelez, hogy a döntés nem sokkal lemondása előtt született. Június 11-én megítélték a támogatást, 13-án Szőcs leköszönt.

Szőcs és a Forrás kapcsolata közismert. Ez volt az a kereskedelmi galéria, amely az államtitkár működése alatt az ismeretlenségből hirtelen a magyar állam hivatalos kiállításszervezőjévé vált. Saját, többnyire nem jegyzett művészeiből állított össze kortárs kiállítást, hogy Szőcs Géza prezentálásában azzal mutassuk be a magyar képzőművészetet Pekingben.

A Forrásról addig csak egy bizonyos Boldogasszony kiállítás kapcsán lehetett hallani: ezt is Szőcs nyitotta meg.

Az állam ezúttal ráadásul visszamenőlegesen volt bőkezű, hiszen a kiállítás másfél hónappal az NKA támogató döntése előtt, április 30-tól május 2-ig zajlott. A Forrás egy képet el is adott, mégpedig attól az Incze Mózestől, akinek munkáit korábban állami pénzen mutatták be Pekingben, Szőcs Géza megnyitóbeszédét követően.

Rovatok