Index Vakbarát Hírportál

75 milliót tévedett az SZDSZ

2012. szeptember 5., szerda 16:35

Az Állami Számvevőszék friss jelentése súlyos számolási hibákat talált a Szabad Demokraták Szövetsége 2010-es gazdálkodásáról szóló beszámolóban (pdf). A dokumentum szerint a bevételi oldalon 8,15, a kiadásin 67,14 millió forint elszámolási hiba szerepel a párt kimutatásában.

Az ÁSZ által elfogadott hibahatár 2 százalék, ehhez képest a párt a mérlegadatok összesítésekor 4,9 és 40,1 százalékot tévedett. A mérleget szignáló pártelnök, Szabadai Viktor szerint a hibát az okozta, hogy az összesítéskor a párt által felvett hitel részeként csak a tőketartozást tüntették fel, a kamattartozást nem.

A rendszerváltó párt 2010-ben esett ki a parlamentből. Abban az évben még 108 milliós állami támogatást kapott, ami 2011-re megszűnt, a párt csak hárommillióból gazdálkodott. A párt élére 2010 júniusában megválasztott Szabadai szerint ezért nem tudják törleszteni az irodavásárlásra 2008-ban a Magyar Fejlesztési Banktól felvett hitelt sem. A teljes követelésállomány 771 millió forint.

A párt az ÁSZ szerint szabálytalanul fogadott el 2009-ben egy 56.5 milliós adományt az Új Kezdet Liberális Alapítványtól. Nem igazolta ugyanis, hogy az alapítvány nem részesült közvetlen költségvetési támogatásban vagy költségvetési szervi támogatásban (ez szükséges feltétel az ilyen adományok elfogadásához). Az összeget a törvény szerint be kéne fizetni a központi költségvetésbe, csakhogy erre semmi esély, mivel a pártnak már szinte egyáltalán nincsenek bevételei.

Szabadai szerint amint kézhez kapják a számvevőszéki jelentést, határidőre kijavítják a hibákat. Mint mondta, a párt ingatlanportfóliója az utolsó,  2011. novemberi értékbecslés szerint fedezi a hitel összegét, és az MFB a pénzéhez jut, amint hozzájárul a jelzáloggal terhelt Tímár utcai iroda eladásához.

Rovatok