Index Vakbarát Hírportál

Kukorelly Endre lemondott mandátumáról

2012. szeptember 5., szerda 20:10 | aznap frissítve

Az LMP országos választmánya szerdán egy három órás ülésén szavazott arról, hogy Kukorelly Endre lemondjon-e parlamenti mandátumáról. Heltai László választmányi szóvivő szerint a képviselő maga kérte, hogy mondjanak véleményt parlamenti munkájáról. A szóvivő szerint Kukorelly csak akkor döntött volna a mandátum megtartása mellett, ha az erről szóló szavazáson elsöprő támogatást kap a tagoktól, ezzel szemben megosztott eredmény született (hatan támogatták és hatan ellenezték), ezért úgy döntött, lemond.

Az LMP megköszöni, és nagyra értékeli Kukorelly parlamenti képviselői munkáját, és azt a missziót, amit a kultúra terjesztésében, és a kultúrpolitikában betölt, de ezzel együtt elfogadja a felajánlását, miszerint visszaadja a mandátumot, és átengedi valaki másnak - nyilatkozta Heltai az Indexnek.

A lépésre a képviselő egy korábbi kijelentése miatt kerülhet sor, ugyanis Kukorelly Endre még a 2010-es parlamenti választások előtt kijelentette: húzónévként csatlakozik a párthoz, de lemond majd mandátumáról, ha bekerül a parlamentbe. Közben Kukorelly bele is fáradt a parlamenti munkába, és íróként sem tudott emellett érvényesülni - mondta a szóvivő.

A döntés hivatalos bejelentése a következő napokra várható, ezt követően az LMP-nek harminc napja lesz arra, hogy megnevezze a leköszönt politikus utódját. Lehetséges utódként merült fel a listán mandátumot szerzett politikus helyett Lengyel Szilvia, az országos választmány korábbi tagja, aki egyébként már megnyert Kukorelly Endrével szemben egy bizalmi szavazást az LMP megyei fórumán.

Rovatok