Index Vakbarát Hírportál

Az IMF-hitelről is szó lesz Kötcsén

2012. szeptember 8., szombat 10:47

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg szombaton a Somogy megyei Kötcsén a fideszes politikusok és a párthoz közel álló értelmiségiek találkozóját, amelynek rendszerint Orbán Viktor a fő szónoka. A résztvevők az IMF-tárgyalásról is vitáznak majd.

Szombaton rendezik meg tizenegyedik alkalommal a kötcsei találkozót. A Somogy megyei Kötcsén, az úgynevezett polgári piknikeken a Fidesz-KDNP politikusai, illetve meghatározó szimpatizánsai szoktak részt venni. A rendezvényt zárt körben tartják, ahol rendszerint felszólal Orbán Viktor kormányfő is. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szerdán az Indexnek azt írta: a miniszterelnök azt tervezi, hogy részt vesz a hétvégi találkozón.

A Magyar Nemzet pénteken arról írt, hogy a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett tanácskozás fő szónoka idén is Orbán lesz, aki várhatóan egy órás beszédet tart. A kormányfő felszólását másfél órás diskurzus követi majd. A lap szerint az IMF-tárgyalásokról is rendeznek egy vitát, ezen többek között Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Csaba László és Bod Péter Ákos közgazdászok vesznek részt. Ezt követően Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a parlamenti ciklus félidejét értékeli, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter pedig az elszegényesedésről beszél majd.

Az IMF tárgyalásokról szóló kötcsei vita azért lehet érdekes, mert Orbán csütörtökön, a Fidesz sárvári frakcióülése közben videóüzenetében azt mondta: a frakcióülésen végigvették az IMF és az EU feltételeit, amelyek a sajtóban is olvashatók, köztük a nyugdíjak csökkentését, a bürokrácia leépítését, a bankadó megszüntetését. Orbán ezeket a feltétteket elfogadhatatlannak nevezte. A kormányfő a Magyar Nemzet cikkére utalt, amely csütörtökön ismertette a radikális megszorításokat tartalmazó listát. Orbán pénteki rádióinterjújából az derült ki, hogy a lista annak a jelentésnek a része amelyet az EU–IMF-tárgyalódelegációnak a magyar kormánnyal folytatott egyeztetéseiről készítettek az Európai Bizottság illetékesei. Az Index által ismertetett levélben azonban nincs szó az Orbán által említett nyugdíjcsökkentésről, ingatlanadóról vagy szja-emelésről.

A kötcsei pikniket 2004 óta rendezik meg, a legnagyobb visszhangot a 2009-es találkozó kapta. Orbán ekkor beszélt arról, hogy a Fidesz olyan, középen álló párttá válhat, amely a következő 15-20 évben az MSZP-vel való civakodás helyett a kormányzásra koncentrál. Az akkor még ellenzékben lévő Fidesz elnöke azt mondta: nem ellenkormányzást kell folytatnia a Fidesznek hatalomra kerülése után, hanem a nemzeti ügyek kormányzását kell megvalósítania. "Ebből természetesen nagyon sok minden következik a kormányprogramra, a stílusra, a kormányzat felépítésének szélességére és még számos direkt politikai kérdésre nézve" - fogalmazott. Orbán 2009 őszi beszéde néhány hónappal a 2010-es parlamenti választások előtt került nyilvánosságra, a Nagyítás című hetilap közölte 2010 februárjában.

A 2010. szeptemberi előadásában Orbán a nemzeti kormányzásról beszélt. Többek között azt mondta: várhatóan lesznek olyan érdekcsoportok a kormányon és a Fidesz parlamenti frakcióján belül, amelyek befolyásolni szeretnék majd a költségvetési tervezést, ezért konfliktusokra, "harcokra" számít. A kormányfő ekkor úgy fogalmazott, hogy a kétharmados többség mögött a polgári középosztály és az alacsonyabb státuszúak szövetsége áll, amely a 2008-as vizit- és tandíjas népszavazással jött létre, és amelyet a 2010-es országgyűlési választások megerősítettek. Tavaly szeptemberben Orbán azt részletezte, hogy a kormány tovább fog menni az államadósság csökkentésének útján.

Rovatok