Index Vakbarát Hírportál

Varga Béla tagadja, hogy ő a kuruc.info tulajdonosa

2012. szeptember 8., szombat 08:07

Megszólalt az az Egyesült Államokban élő magyar férfi, akiről az atlatszo.hu portál kedden azt írta, hogy ő a kuruc.info valódi tulajdonosa. Egy helyi, amerikai portálnak azt mondta: nem ő tulajdonosa a kuruc.infónak, csak baráti szívességként jegyeztette be saját nevére a portált.

Nem tulajdonosa a kuruc.infónak, de "baráti szívességként" ő jegyeztette be saját nevére a portált az Egyesült Államokban, ezt állítja a helyi honlapnak adott nyilatkozatában a kaliforniai Healdsburgben élő Bela Varga. Vargáról az atlatszo.hu portál kedden azt írta, hogy, mint ő a kuruc.info valódi tulajdonosa.

A healdsburg.patch című internetes lapnak pénteken adott interjúban Varga azt mondta: 2008-ban saját nevén ő regisztráltatta a kuruc.infót, valamint bankszámlát nyitott a honlapnak. Úgy fogalmazott, hogy az amerikai regisztrációval és a bankszámla megnyitásával szívességet tett magyarországi barátoknak. "Segítettem nekik 2008-ban, amikor a kormány bezárta őket, és nem tudtak bankszámlát nyitni" - mondta Varga, aki 1988 óta él az Egyesült Államokban.

A 49 éves férfi közölte, hogy rendszeres kapcsolatot tart fenn a kuruc.info üzemeltetőivel, de nem ellenőrzi a honlapon megjelenő tartalmakat, és nem vesz részt az anyagok megjelentetésében. A honlap üzemeltetőinek megnevezésére azonban nem volt hajlandó, azt állítva, hogy "védi biztonságukat".

Varga azt mondta: a magyar hatóságok nem kedvelik, és szélsőjobboldalinak tartják a kuruc.infót. Úgy fogalmazott, hogy a honlap "különféle csoportokra - beleértve a zsidókat, cigányokat és a magyarokat - összpontosítja kritikáit", olyanokra, akikről a szerzők úgy gondolják, hogy "különböző gaztetteket követtek el". Varga szerint a kuruc.info szerzői közül húsz körüli a "nácizmus felé hajlók" száma, de "a többiek mérsékeltebbek".

"Ez egy korlátozásoktól mentes honlap" - mondta Varga, hozzátéve, hogy nagyra értékeli a szólásszabadságot. "Egy egészséges társadalomban el kell tűrnünk a nézetkülönbségeket. Mindaddig, amíg békés módon fejezik ki panaszaikat" - fejtette ki

Vargáról az atlatszo.hu kedden azt írta, hogy 1988-ban szerzett diplomát a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, majd rögtön ezután az Egyesült Államokba disszidált. Először a kaliforniai Chateau Souverain, majd a Washington állambeli Claar Cellars alkalmazta. Borászati karrierjének legutolsó fellelhető, 2007-es állomása a szintén kaliforniai Callaway Wineyard. Ezen felül tulajdonosa egy magyar árukat forgalmazó Healdsburg-i boltnak, a 2008-ban megnyílt The Red Paprika-nak, ahol "visszavonult borkészítőként" jellemzi magát.

Rovatok