Index Vakbarát Hírportál

A fideszes nőket mégis kiakasztotta Varga

2012. szeptember 14., péntek 19:32 | aznap frissítve

A Fidesz Varga István képviselőjük nőellenes kirohanására válaszul 180 fokos fordulattal kiáll amellett, hogy a családon belüli erőszak önálló tényállás legyen a Btk.-ban. Indoklásuk szerint a képviselőnők kérték erre a pártot. Megkerestünk néhány fideszes képviselőnőt, hogy megtudjuk, mivel tudtak ilyen hatást gyakorolni pártjukra.

"Elfogadhatatlan ez a macsó gondolkodás" - mondta Ékes Ilona, a Fidesz képviselőnője, amikor rákérdeztünk, milyen javaslattal fordították meg a Fidesz eddig álláspontját a családon belüli erőszak törvényi tényállásval kapcsolat. Ahogy arról hírt adtunk, a párt korábbi álláspontjával szemben mégis támogatja, hogy a családon belüli erőszak önálló tényállás legyen a büntető törvénykönyvben. Mivel Rogán Antal a sajtótájékoztatón azt állította, a fideszes képviselőnők javaslatára tettek 180 fokos fordulatot, megkerestük néhányukat. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mit mondhattak a képviselőnők, aminek ekkora hatása volt pártjuk álláspontjára.

Varga megadta a nőknek kezdősebességet

"Hétfőn támogatni fogom az új javaslatot, mert ez segít eljuttatni az az üzenetet, hogy a testi- és lelki bántalmazás semmilyen körülmények közt nem elfogadható." - mondta megkeresésünkre Ékes. Ha ennyire határozott az álláspontja, akkor korábban miért állt ki mellette, kérdeztük.  "A törvény nem oldja meg a problémát, csak ráirányítja a figyelmet." - válaszolta a képviselőnő, megjegyezve: "A törvénnyel kapcsolatos szavazásnál eddig tartózkodtam." Ékes Ilona kérdésünkre elismerte, hogy a Fidesz álláspontjának változása Varga István felháborodást keltő felszólalásához köthető. "Kiakasztott minket, hogy mik is hangzottak el a téma kapcsán" - fogalmazott.

Megerősítette az elhangzottakat Babiné Szottfried Gabriella is. "Varga képviselőtársam szavai megadtak egy kezdősebességet" - mondta, amikor azt firtattuk, minek hatására álltak elő javaslataikkal a képviselőnők. Az önálló tényállássá tett Btk.-tétel Babiné szerint sem jelent változást a családi erőszak büntethetősége szempontjából, de lehetőséget teremt, hogy foglalkozzanak a problémával. A képviselőnő hangsúlyozta, fontosabb a megelőzés, amelynek kérdésében hétfőn ülnek le Balog Zoltán miniszterrel.

Korábban kiálltak képviselőtársuk mellett

A két képviselő kiállása azért is érdekes, mert Varga István nőellenes parlamenti kirohanása után még nem voltak kritikusak Varga Istvánnal. Babiné személyes tapasztalata szerint Varga tiszteli a nőket, neki mindig előre köszön, előre engedi az ajtóban. Ékes pedig úgy fogalmazott: Vargának más a véleménye ebben a kérdésben, mint neki, de ez nem jelenti azt, hogy vita lenne közöttük.
Bene Ildikó képviselő volt az, aki tartotta az eddigi irányvonalat. "Az én véleményem nem szerepelt a képviselőnőké közt" - mondta röviden.

Kedden egyébként a Fidesz pártszinten is elhatárolódott Vargától. "A Fidesz nem tud azonosulni a párt képviselőjének, Varga Istvánnak azon szavaival, amelyek hétfő késő este hangzottak el a parlamentben, a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállássá minősítéséről szóló vitában" - mondta akkor Rogán Antal.

"A nők elfelejtenek gyereket szülni"

A parlament hétfőről keddre virradó éjjel tárgyalta meg azt az országos népi kezdeményezést, amely azt célozta, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállássá minősítését. Ennek érdekében a kezdeményező Élet-Érték Alapítvány csaknem százezer aláírást gyűjtött össze.

Varga akkor azt mondta: „A nők az önmegvalósítás, emancipáció mellett elfelejtenek gyereket szülni. Ha önök azt szeretnék, hogy ötven-hatvan év múlva legyen még magyar...majd ha mindenki megszülte a maga két-három vagy négy gyerekét, akkor mehet önmegvalósítani meg emancipálódni” Egy másik felszólásában pedig úgy fogalmazott: „Azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak.”

Rovatok