Index Vakbarát Hírportál

A rendőrség szerint nem menesztették a Portik-ügy főnyomozóját

2012. szeptember 14., péntek 20:46 | aznap frissítve

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) cáfolta a Portik Tamás és társai ellen folyamatban lévő büntetőeljárás vezetőjének menesztéséről szóló híreket.

A hvg.hu írta meg pénteken, hogy a kilencvenes években olajszőkítéssel foglalkozó Energol Rt. egyik vezetője, Potzik Tamás ellen most emberölési ügyekkel kapcsolatban vizsgálódó rendőrök vezetőjét azt követően menesztették, hogy közölte a gyanút a férfival. A lap azt írta, mivel a nyomozást nem egy ember, hanem egy csoport folytatja, az eljárás nem akad meg, de a hvg.hu által megkérdezett rendőrök szerint "furcsa a leváltás, az meg még inkább, hogy az illetőnek a rendőrségről is távoznia kell".

Az ORFK péntek este a rendőrség honlapjára feltett közleményében azt írta: "a cikk állításával szemben a P. Tamás és társai ellen folyamatban lévő büntetőeljárás vezetőjének nem kellett távoznia a rendőrségtől."

Nem felelnek meg a valóságnak a hvg.hu "Leváltották a Portik-ügy főnyomozóját" című közlésének a P. Tamás és társai ellen folyamatban lévő büntetőeljárás vezetőjére vonatkozó állításai, ebből következően valamennyi más médiumnak a közlés vonatkozó részét idéző, arra hivatkozó írásai sem - tették hozzá.

A körözött lista élén volt

Portik Tamás egy időben a körözött magyarok listáján a legkeresettebbnek számított. Ő volt az olajügyekben játszott állítólagos központi szerepe miatt elhíresült Energol Rt. egyik igazgatója.

Portik Tamás előzetes letartóztatását július 15-én rendelték el a Fővárosi Főügyészség indítványára, amely az NNI előterjesztése alapján született. Az NNI akkor azt közölte: a Terrorelhárítási Központ öt embert fogott el több budapesti és vidéki helyszínen, összehangolt akció keretében.

Bánáti Kristóf, Portik Tamás ügyvédje a Hír TV-nek azt mondta: két gyanúsítást közöltek védencével. Egyrészt felbujtóként gyanúsították meg az Aranykéz utcában 1998-ban megölt - Boros Tamás néven ismert - Boros József Károly meggyilkolásával, másrészt pedig Prisztás József 1996-os meggyilkolásával kapcsolatban. Hozzátette: ügyfele abszurdnak tartja a vádakat, ártatlannak vallotta magát, és ennek megfelelően meg is tagadta a vallomást.

Portik Tamást azóta Seres Zoltán és a vele utazó olasz férfi 1999-es megölésének az ügyével kapcsolatban is felbujtással gyanúsítják.

Rovatok