Index Vakbarát Hírportál

Mindenkit átvert az olasz álompasi

2012. szeptember 14., péntek 09:15 | aznap frissítve

Az utóbbi évek legnagyobb csalássorozatát követte el egy olasz férfi, akit az ítélethirdetés után szabadlábra helyeztek. Közel húszmillió forintot csalt ki szerelme családjától és azok ismerőseitől a legkülönbözőbb mesékkel, írja a veszprémi naplo-online.

A 29 éves Fiore Francesco Enrico 2010. nyarán ismerkedett meg egy pápai lánnyal és rövidesen a családhoz költözött. Gazdag olasz üzletembernek adta ki magát, állítása szerint apja bankigazgató, édesanyja nemesi származású, lánytestvére pedig egy olasz légitársaság igazgatója. Azt állította, hogy családjának több olaszországi ingatlana, Magyarországon pedig egy Duna-parti rezidenciája van.

Mindenki bedőlt a határozott fellépésű, megnyerő külsejű fiatalembernek, aki mutatós kocsikkal jelent meg Pápán, de később kiderült, hogy az autókat kölcsönözte. A férfi valójában szegény családból származott, apja nyugdíjas, édesanyja takarítónő volt. Az olasz saját szüleit is átverte egyébként. Nekik azt hazudta, hogy Magyarországon agyműtétet végeznek el rajta, erre tőlük kért pénzt.

A pápai családtól először csak pár 100 ezer forintot kért kölcsönt, amit részben megadott, hogy elnyerje bizalmukat. Ezután egymillió forintot kért örökösödési illetékre, barátnőjétől kicsalta a nagymamától lakásvásárlásra kapott hárommillió forintját, a 250 ezer forintos diákhitelét, a zálogba adott arany ékszerek után kapott 170 ezer forintot, de az is előfordult, hogy barátnője fésülködő asztalából emelt ki 575 ezer forintot. Az olasz férfinak a lánytól gyermeke is született.

Fiore a családi széfből is kiemelt egyszer 1,8 millió forintot. Amikor anyósa kivett a bankból ötmilliót, rábízta, hogy vigye haza, de a férfi a pénzt zsebre vágta, mondván, sürgős üzleti ügyét kell rendeznie.

A családot arra is rá tudta venni, hogy ismerőseiktől kérjenek kölcsön milliókat. Többen közel ötmillió forinttól búcsúzhattak. A szélhámosnak két bankot is sikerült becsapnia, káruk összesen meghaladta a négy és fél millió forintot.

A férfiról később az is kiderült, hogy korábban egy győri lánytól született gyermeke. A férfi ott is dúsgazdag olasz család sarjaként mutatkozott be. A lánytól is elkérte például a lakás felújítására felvett 2,6 millió forintot, amit sohasem adott vissza. Amikor győri kedvesének  barátnője Olaszországban akart kocsit venni, az előzékeny lovag zsebre tette a kocsi vételárát, 1,3 millió forintot.

Az olasz udvarló Győrben egy büfést 4,5 millió forinttal vert át, mert neki azt ígérte, hogy hoz neki három fagylaltgépet. Fiore máskor használt motorokkal üzletelt: járműveket ugyan nem hozott be Olaszországból, viszont 120 ezer forint híján visszaadta a felvett összeget, az 1,2 millió forintot.

A férfit jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt jogerősen két és fél év börtönre ítélték, úgy, hogy a szabadságvesztés idejének a felére kedvezményt kapott. Miután előzetesben ült 16 hónapot, az ítélethirdetés után a hazájában már többször büntetett csaló kezéről lekerült a bilincs és szabadon elhagyhatta a tárgyalótermet.

Rovatok