Index Vakbarát Hírportál

Megrongálták a hortobágyi páncélos emlékművet

2012. szeptember 17., hétfő 19:48

Ismeretlenek megrongálták a hortobágyi páncélos emlékművet, a fasizmus felett aratott győzelemre emlékeztető emléktábla helyett a magyar királyi honvédségre, a náci Németország katonáira, a Wehrmachtra és a Waffen SS-re emlékező táblát helyeztek el az emlékmű talapzatán.

Az emlékművet - amely a Honvédelmi Minisztérium tulajdona - 1978. május 9-én állította a Hajdú-Bihar Megyei Tanács és Hortobágy község lakossága "A fasizmus felett aratott győzelem és az 1944. október 14-19. között vívott hortobágyi tankcsata emlékére".

Az ismeretlenek "nemzeti ellenállás" aláírással "A magyar királyi honvédség, a Wehrmacht és a Waffen SS hős katonáinak emlékére, akik életüket áldozták a vörös hódítók elleni küzdelemben, 1944 októberében, az alföldi páncélos csatában" feliratú táblát helyezték el a talapzaton.

Vincze Andrásné, Hortobágy független polgármestere az MTI-től értesült az emlékmű megrongálásáról, s azonnal a helyszínre sietett. A település vezetője elítélte a rongálást, a táblán olvasható sorokat, és értesítette a rendőrséget.

Kovács Károly rendőr százados elmondta: még hétfő este helyszíni szemlén vizsgálják meg az emlékművet, majd döntenek a további lépésekről. Vincze Andrásné a rendőrségi helyszínelés eredményének ismeretében kedden tájékoztatja majd az emlékmű tulajdonosát, a Honvédelmi Minisztériumot.

Rovatok