Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz örmény–magyar megemlékezés

2012. szeptember 18., kedd 17:36

Elmarad a Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata és a XVIII. kerületi örmény nemzetiségi önkormányzat közös megemlékezése, miután az örmény önkormányzat lemondta a kedd este 18 órára tervezett eseményt.

A közös megemlékezés apropója az lett volna, hogy tíz évvel ezelőtt avatták fel a XVIII. kerületi Uzsok téren azt az örmény-magyar katonai emlékművet, amelyet  a második világháborúban Magyarországon elesett örmény katonák és Örményországban hadifogságban elhunyt magyar hadifoglyok emlékére állítottak 2002-ben.

Az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat XVIII. kerületi képviselője az Indexnek telefonon annyit mondott, az önkormányzatuk döntött így, mert "a kerületi örmény önkormányzat nem akar politikai csatatérben lenni" – fogalmazott, majd hozzátette, olyan híreket kaptak, hogy "egyes pártok" demonstrációt akarnak szervezni, ezért egy későbbi időpontra halasztották a megemlékezést, de hogy pontosan mikorra, nem tudta megmondani az örmény önkormányzat képviselője.

Magyarország augusztus végén adta ki Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, akit életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy örmény katona meggyilkolása miatt. Örményország tiltakozását az váltotta ki, hogy a férfi hazaszállítása után azonnal elnöki kegyelemben részesült. A kormány azzal érvelt a kiadatás mellett, hogy Azerbajdzsán igazságügyi minisztériuma korábban arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy nem alakítja át az ítéletet.

Rovatok