Index Vakbarát Hírportál

Orvosi fűzőben sportolnak a gyerekek

2012. szeptember 21., péntek 15:05

Szombaton tizenegyedszer rendezik meg a gerincferdüléses gyerekek sportnapját az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben. A Heim Pál Gyermekkórház ortopéd osztálya és az Ép Kéz Láb Alapítvány által szervezett rendezvényen a gyógyászati fűzőt viselő gyermekek és kamaszok is átélhetik a mozgás élményét, és felszabadultan sportolhatnak szüleikkel, egészséges társaikkal együtt.

A Scoli Buli elnevezésű rendezvény a scoliosisról, azaz a gerincferdülésről kapta a nevét. Főként az iskolás-, és serdülőkorban a gyors növekedés következtében alakul ki a hanyag, helytelen testtartás. A gerincoszlop oldalirányú görbülete kezdetben nem okoz panaszt. Általában csak szűrővizsgálaton veszik észre, de addigra a torzulás több csigolyát szerkezetileg is károsíthat.

Enyhébb esetben a gerincferdülés úszással, gyógytornával, fizikoterápiás kezeléssel javítható, nagyobb görbületnél azonban már orvosi fűző, úgynevezett korzett használata javasolt. Ezzel az esetek jelentős részében a nagyobb fokú gerincgörbüléseket is meg lehet állítani, javítható is az állapot, sőt az esetek egy részében a következetes fűzőhordás és gyógytorna akár teljesen egyenes gerincet is eredményezhet.

A gerincoszlopot éppen a gyermek- és kamaszkor idején érik a legjelentősebb változások, ezért ebben az időszakban kell és lehet legjobban korrigálni a görbületet. A gyerekek azonban nehezen fogadják el, hogy éveken át fűzőt kell viselniük. Szégyellik magukat társaik előtt, és emiatt nem szívesen mozognak, sportolnak. Egy tanulmány is megerősítette, hogy a fűzőt viselő gyermekek a betegség és a fűzőviselés által okozott kellemetlenségeknél jobban szenvednek attól a lelki tehertől, amelyet ez a szégyenérzet határoz meg.

Minden ilyen rendezvénnyel a szakmát is arról szeretnénk meggyőzni, hogy a fűzőt viselő gyermekek is sportolhatnak, és ezzel javíthatók is a funkciók, mondta Marschalkó Péter, a Heim Pál Gyermekkórház ortopéd osztályának osztályvezető főorvosa, a rendezvényt szervező Ép Kéz Láb Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A szűréseken egyre több iskoláson és kamaszon mutatható ki a gerinc bizonyos fokú görbülete. Azért is fontos a korai felismerés, majd a gyógytorna vagy a fűző viselése, hogy megelőzzék a későbbi bonyolult és igen drága műtétet.

Idén is legalább 200 gyermeket várnak a Scoli Bulira, akik orvosok és gyógytornászok irányítása mellett olyan sportokat is kipróbálhatnak, amelyeket eddig nem mertek. A korábbi években is azt tapasztalták, hogy a gyerekeknek felszabadító érzés fűzőt viselő társaikkal együtt sportolni.

Rovatok