Index Vakbarát Hírportál

Felpörög a kormány a Twitteren is

2012. szeptember 24., hétfő 08:49

A kormány, a minisztériumok és a háttérintézmények is hangsúlyosabban jelennek meg a jövőben az interneten, és átláthatóbbá teszik a kormányzati portált is, mondta az Indexnek Mányai Zoltán, akit szeptember elsején neveztek ki a Miniszterelnökség internetes kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkárának. A tervek szerint felpörgetik a kormány Twitter-oldalát, képeket terjesztenek a Facebookon és kis riportfilmekben mutatják be a háttérintézményeket, de nem Mányai Zoltán feladata a kormányfő vagy éppen Deutsch Tamás netes bejegyzéseinek nyomonkövetése.

Éveken át volt Fidesz-sajtós, az elmúlt két évben a Belügyminisztérium sajtófőnökeként dolgozott, idén tavasztól a kormany.hu főszerkesztője lett, majd szeptembertől a kormányzati internetes kommunikációért felelős helyettes államtitkár. Hogy került erre a posztra?

Hirtelen jött. Június végén kértek fel arra, hogy vegyem át a kormany.hu főszerkesztői posztját. Ekkor kerültem át a Belügyminisztériumtól a Miniszterelnökséghez.

Mennie kellett a belügytől vagy hívták erre az új feladatra?

Végig korrekt viszonyban voltunk Pintér Sándorral. Az elmúlt két évben nagyon megszerettem a belügy területét, sok kiváló rendőrrel, tűzoltóval és bv-ssel találkoztam. Eredményes volt ez a két év, de az új, magasabb szintű feladat is vonzott. A döntő számomra a hívó személye volt. A Miniszterelnökség ezzel a poszttal egyértelművé tette, hogy fontosnak tartja az internetes kommunikációt, és nagyobb hangsúlyt kíván fektetni erre a területre. A feladat is átkerült a KIM-ből a Miniszterelnökséghez, sőt ez fizikai értelemben is változást jelentett: a kormany.hu szerkesztősége a nyáron átköltözött a Miniszterelnökség épületébe. Sikerült ezt technikailag úgy megvalósítani, hogy az oldal használói ebből semmit nem vettek észre.

Mennyire ismeri az internetes kommunikáció világát?

Mint a BM sajtófőnöke, én is végigkísértem az egységes kormányzati portál létrehozását, amely 2011 januárjában indult el. Addig minden tárcának külön honlapja volt, az egyik jobb, a másik kevésbé jó színvonalú. Svédországi minta alapján készült el az egységes kormányzati honlap.

Akkor ön továbbra is csak a kormany.hu főszerkesztője, csak mostantól helyettes államtitkár?

Nem. A kormányzati internetes kommunikációt ennél szélesebben értelmezzük, amelynek a kormany.hu az egyik jelentős része.

Akkor mi a pontos feladata?

Tisztában vagyunk azzal, hogy van egy egyre szélesedő réteg, nevezhetjük akár Facebook-generációnak is, akiket már szinte kizárólag csak az interneten lehet elérni. Az én dolgom az, hogy elérjem: a minisztériumok és a kormányzati háttérintézmények hatékonyan használják ezeket a kommunikációs eszközöket. Vannak minisztériumok vagy államtitkárságok, amelyek ezt már most is magas szinten és profi módon végzik, másoknak azonban segíteni kell, ösztönözve őket arra, hogy bátran kihasználják ezeket a csatornákat is.

Vírusvideókat fognak terjeszteni a Facebookon egy-egy kormányzati lépés előkészítéseként?

Erről nincs szó, csak azokon a csatornákon is hangsúlyosabban meg akarjuk jeleníteni a kormányzati munkát, amiket ez a generáció is szívesen követ figyelemmel.

Felbérelnek kormányzati trollokat, akik kommentekben és más informális csatornákon terjesztik a kormány intézkedéseit és érvelnek a helyes döntések mellett?

Erre röviden azt mondhatom, köszönjük az ötletet, de ilyenen nem gondolkodunk. Mi most a kormányzat internetes kommunikációjáról beszélünk, nem egy kampányról. Az más lapra tartozik. Én inkább arra gondolok, hogy a Facebookon erőteljesebben lehet megjeleníteni a képi anyagokat. Vagy arra, hogy eddig is volt a kormany.hu-nak Twitter oldala, de ezt szeptembertől élénkebbé tesszük. Ezekben a "közösségi sms-ekben" rövid és gyors kormányzati véleményeket is meg lehet jeleníteni, és a kormany.hu-n megjelenő új anyagokról is tájékoztatni tudjuk az embereket.

Mennyire lehetnek lazák, ha már az internetes generációhoz akarnak szólni és mondjuk a twitteren csak 140 karakterben fogalmazhatnak?

Itt azért vannak határok, de meg fogjuk találni azt a nyelvet, ami közérthető és megfelel a kormány tekintélyének. Szeretnénk jobban kihasználni a videóstábunkat is, miután az látható, hogy mind a kormányzati honlapon, mind a Youtube-csatornánkon szívesen megnézik a videóinkat.

Hogyan?

A kormányzati munka nemcsak a minisztériumok tevékenységéből és az ebből eredő napi hírekből áll. Sok olyan terület van, amely nincs az emberek szeme előtt, mégis fontos. Ezért akarjuk bemutatni a kormányzati háttérintézményeinket úgy, hogy a stábunk akár eseménytől függetlenül is jól fogyasztható riportfilmeket készít róluk.

Mindig a kormany.hu-hoz térünk vissza. Hányan látogatják egyáltalán a kormanyzati portált?

Átlagosan napi 30 ezer egyedi látogatója van, de ezt is szeretnénk növelni. A kormany.hu fontos híreket is szolgáltat, de nem a szórakoztatás a feladata, hiszen egy szakmai portálról van szó. Ettől függetlenül felhasználóbarátabbá szeretnénk tenni a honlapot.

Az ráférne, mert lehet, hogy egységes a kormányzati portál, amire irtózatos mennyiségű anyag és dokumentum kerül fel, de ma ezekben eligazodni szinte lehetetlen. Ahány minisztérium, annyi féle formátumban, illetve logika szerint teszik közzé például a közérdekű adatokat, gyakorlatilag lehetetlenné téve az összehasonlítást, összegzést.

A közadatokkal kapcsolatos ügyekben erőteljesen együttműködünk a KIM-mel. Ezeknek az adatoknak a közzétételét összetett szabályok határozzák meg. Munkájából adódóan például a feleségem is aktív használója a kormányzati honlapnak, ő is sok olyan szempontra rávilágított, amellyel könnyebben kezelhetővé lehet tenni a kormányzati honlapot. Átnézzük ezért a keresési és rendezési szempontokat, és kicsit át akarjuk szabni a honlapot, hogy még könnyebben használható legyen. Tanulmányozzuk más kormányok portáljait is. Itt elég vegyes a kép: azt mondhatom, hogy a mienk a jobbak közé tartozik.

Mennyiben lesz lehetősége arra, hogy összehangolja vagy egységessé tegye a kormányzat vagy más politikusok internetes kommunikációját? Tudni fog arról, mit ír Orbán Viktor a Facebookra vagy önt is váratlanul éri majd, ha Deutsch Tamás káromkodik a twitterén?

Ahogy mondtam, az én feladatom inkább a háttértámogatásról szól és nem tartalmi jellegű. A miniszterelnök kommunikációját és interneten való megjelenését a sajtófőnöke és a mellette dolgozó profi stáb koordinálja, Deutsch Tamás pedig tudja, mit miért tesz, ráadásul nem kormányzati szereplő, hanem európai parlamenti képviselő.

Ha már használják ezeket az eszközöket, mennyire lehet ezekkel nyitottabbá tenni a kormányzást. Több lehetőséget kap majd a polgár arra, hogy közvetlenül elmondja a véleményét egy-egy döntésről vagy véleményezzen egy törvényjavaslatot?

Az érdeklődők jelenleg is hozzászólhatnak a jogszabálytervezetekhez, hiszen a társadalmi egyeztetés keretében akár e-mail-ben is kifejthetik véleményüket a tárcáknak. Egyébként dolgozunk azon, hogy az emberek véleményét, javaslatait mind jobban megismerhessük.

Rovatok