Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor a grúz sikerrel ismerkedett

2012. szeptember 27., csütörtök 16:03 | aznap frissítve

Magyarország részese lehetett Grúzia sikertörténetének – jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön a grúziai Kutaisziben. A miniszterelnök erről annak apropóján beszélt, hogy felavatták a második legnagyobb grúz város nemzetközi repülőterét, amely építési munkálataiban öt magyar cég is részt vett.

„Büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan ország sikertörténetének lehetünk részesei, amely egyértelművé tette, euroatlanti integrációra törekszik. Számíthatnak ránk, számíthatnak a támogatásunkra azon a hosszú úton, amely önök előtt áll” – mondta beszédében a kétnapos grúziai látogatáson tartózkodó kormányfő, aki Miheil Szaakasvili grúz államfő társaságában nyitotta meg az új repteret.

Orbán Viktor szerint ma, amikor minden ország keresi a kiutat a válságból, az ilyen események, mint egy nemzetközi reptér megnyitása, bizonyítják, hogy vannak olyan országok, amelyek már megtalálták a helyes utat.

A grúz-magyar kapcsolatok felpörgését jelzi az is, hogy London és Tel-Aviv után a világon harmadikként Budapesten nyitott képviseleti irodát a legnagyobb grúz bank, a Bank of Georgia, az ország piacvezető bankja, amely a teljes grúziai bankszektor harmadát uralja, és amely tulajdonosát, a Bank of Georgia Holdings Plc-t a Londoni Értéktőzsde prémium szegmensében jegyzik.

A grúziai látogatáson résztvevő Orbán Viktor azt mondta: a grúz politika értékes Magyarország számára, a kríziskezelés ugyanis nehéz feladat, de az a politika, amellyel a válságkezelés közben is magasan lehet tartani a gazdasági növekedést, egyértelmű bizonyíték a kiemelkedő munkára. „Bárcsak mi is hasonló eredményt érhetnénk el: ez kivételes lenne az Európai Unióban” – tette hozzá.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy a magyarok szeretik a szabadságot, az elmúlt évszázadokban mindig a függetlenségért és a szabadságért harcoltak. „Éppen ezért teljesen megértjük és támogatjuk azokat a nemzeteket, amelyek szintén a függetlenségért és a szabadságért harcolnak, mint a grúzok” – mondta, jelezve, hogy Grúzia mindig számíthat Magyarországra „ebben a bonyolult geopolitikai helyzetben, amelyben a szabadságért és a jólétért harcolnak”.

Mivel néhány nap múlva parlamenti választásokat tartanak a kaukázusi országban, Orbán azt kívánta, a voksolás után is folytatódjon Grúzia euroatlanti elkötelezettsége, és maradjon meg politikai stabilitása. A magyar kormányfő részt is vett a grúz kormánypárt választási nagygyűlésén, ahol azt üzente a grúz szavazóknak, hogy ne forduljanak a múlt felé.

A grúz választások azért ígérkeznek a vártnál feszültebbnek, mert voksolás előtt egy héttel kiéleződött a politikai küzdelem Miheil Szaakasvili államfő és az ellenzék, különösen annak vezére, Bidzina Ivanisvili között. A napokban az elnök tekintélyét megtépázó videofelvételek kerültek napvilágra a grúziai börtönállapotokról. Miután a felvételekről nyilvánvalóvá vált, hogy rendszeresen bántalmaznak, és többek között gumibotokkal erőszakolnak meg elítélteket, a grúz belügyminiszter le is mondott posztjáról.

A repülőtéri ünnepség után a miniszterelnök a fővárostól, Tbiliszitől 220 kilométerre fekvő Kutaisziben megtekintette a kaukázusi ország parlamentjének új épületét, amelyet idén május 26-án, a grúz függetlenség napján avattak fel. A grúz törvényhozás tavaly júliusban szavazta meg, hogy a parlament átköltözzön a fővárosból Kutaisziba, Szaakasvili akkor arról beszélt: „Grúziának így nem egyetlen elitje lesz, és az országot nem egyetlen utcából irányítják majd”.

Rovatok