Index Vakbarát Hírportál

Hagyó szerint nem igaz Antal Attila vallomása

2012. október 2., kedd 16:09

Hagyó a már visszavont vallomásra reagálva visszautasította Antal Attila vádjait. A BKV. egykori vezérigazgatója korábban azt állította, hogy részben hatósági nyomásra tett vádlott-társaira terhelő vallomásokat.

Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes szerint szinte semmi nem igaz abból, amit Antal Attilának, a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) Zrt. egykori vezérigazgatójának nyomozati szakban tett vallomása tartalmaz.

A korábbi, a bíróságon visszavont vallomásra - amelynek felolvasását kedden fejezték be a Kecskeméti Törvényszéken folyó büntetőperben - az elsőrendű vádlott Hagyó Miklós úgy reagált, hogy ő senkit nem utasított szerződéskötésre.

Antal Attila nyomozati szakban, védője jelenlétében tett vallomásaiban mindig hangsúlyozta: önmagára és terhelttársaira tett vallomásait fenntartja, eszerint Hagyó Miklós többször, de egy alkalommal Demszky Gábor is arra utasította, hogy olyan szerződést kössön a BKV Zrt. az ajánlott céggel, amelyet ő szükségtelennek ítélt. Hangsúlyozta: nem lehetett ellentmondani Hagyó Miklósnak, Demszky Gábornak vagy Mesterházy Ernőnek, mert ha Mesterházy megkérdezte, hogy miért nincs aláírva az adott szerződés, az azt jelentette, hogy alá kellett írnia. (Mesterházy Ernő a vádbeli időszakban Demszky Gábor budapesti főpolgármester politikai támogatója, személyes bizalmasa volt, a büntetőeljárás során tagadta bűnösségét.)

A felolvasott nyomozati vallomás szerint Demszky Gábor egy telefonbeszélgetésben egy meghatározott benzinadalék vásárlását ajánlotta Antal Attilának, ezt a  BKV Zrt. egykori vezérigazgatója meggyőződése ellenére megvásároltatta.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró kérdésére - mi az oka a nyomozóhatóság és a bíróság előtt tett vallomása közötti jelentős eltérésnek? -, Antal Attila csak annyit mondott, hogy fenntartja a bíróság előtt tett vallomását, a per jelenlegi szakaszában kérdésekre nem válaszol.

Korábban hatósági nyomásról beszélt

Korábban a bíróság előtt Antal Attila felolvasott vallomásában azt állította, hogy részben hatósági nyomásra tett vádlott-társaira terhelő vallomásokat.

Antal Attila felolvasott vallomásai után Hagyó Miklós olvasta fel írásos reagálását, hosszan fejtegette, hogy nem követte el a terhére rótt bűncselekményeket, ártatlannak tartja magát.
Mesterházy Ernő másodrendű vádlott szintén írásban reagált Antal Attila vallomásaira.

Határozottan tagadott minden állítást, amelyet vele kapcsolatban a nyomozati szakban a volt BKV-vezérigazgató elmondott. "Nagyon sok gondot okozott nekem és családomnak Antal Attila nyomozati szakban tett vallomása, ennek ellenére a bocsánatkérését elfogadom" - írta vallomásában.

Ezután Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró iratismertetéssel folytatta a bizonyítási eljárást.
A per október 9-én folytatódik.

Rovatok