Index Vakbarát Hírportál

Óvatos derű a magyar-román találkozó után

2012. október 2., kedd 10:29

Visszafogot derűre ad okot a román külügyminiszter budapesti látogatása, értékelték kedden az erdélyi magyar lapok Titus Corlatean hétfői útját. A Krónika szerint "a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján az a következtetés vonható le, hogy a magyar és a román diplomácia pontosan ismeri ugyan a két ország között fennálló nézetkülönbségeket, ezekről azonban a nagy nyilvánosság előtt nem kíván állást foglalni". Az írás szerint Corlatean és Martonyi János "kínosan ügyeltek arra", hogy az újságírók ne kérdezhessenek rá a nyilvánvaló nézeteltérésekre.

A Szabadság szerint már önmagában az is örömteli, hogy Corlatean egyáltalán ellátogatott Budapestre, így a két kormány végre felvette egymással a kapcsolatot. "Áttörésről azonban biztosan nem beszélhetünk, hiszen Budapest és Bukarest viszonyát még mindig a távolságtartás jellemzi" - írták.

"A tegnapi találkozón egyik fél sem vállalt igazán kockázatokat. Mindketten hangsúlyozták a stratégiai partnerség folytatása iránti igényüket, de kevés konkrétummal támasztották alá, hogy ezt a partnerséget milyen tartalommal töltik meg. Ez jelzi a nézeteltéréseket, amelyeket nem is rejtettek véka alá" - vélte a Szabadság vezércikkírója, aki szerint a két ország együttműködése egyelőre többnyire az európai uniós gazdasági és pénzügyi érdekek közös képviseletében merül ki.

Rovatok