Index Vakbarát Hírportál

Tényleg nyomoztak Draskovics után 96-ban

2012. október 2., kedd 12:11

A Pesti Központi Kerületi Bíróság megállapításai szerint tényleg folyt operatív nyomozás Draskovics Tibor ellen 1996-ban. A nyomozók azt vizsgálták, hogy az akkor pénzügyminisztériumi államtitkár Draskovics hivatali hatalmával visszaélve mérsékelte-e egy olajcég 83 millió forintos bírságát. A nyomozást a bíróság megállapításai szerint nem szabályosan zárták le. Draskovics rágalmazás miatt tett feljelentést az erről nyilatkozó Kiss Ernő rendőrtábornok ellen.

Bűncselekmény hiányában felmentette Kiss Ernő nyugalmazott rendőrtábornokot a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Draskovics Tibor azért jelentette fel Kisst, mert egy 2008-as, a hvg.hu-nak adott interjújában azt állította, hogy 1996-ban Horn Gyula akkori miniszterelnök utasítására állították le a Draskovics ellen folytatott, "Hézag" fedőnevű operatív nyomozást.

Kiss állításai szerint Draskovics ellen azért indult titkos megfigyelés, mert a gyanú szerint pénzügyminisztériumi államtitkárként hivatali hatalmával visszaélve elérte, hogy a Vám- és Pénzügyőrség 83 millió forintról 100 ezer forintra csökkentse a Q8 Kuwait Petroleum Hungary Ltd. üzemanyag-forgalmazó cég bírságát.

A bíróság elrendelte a tényállításra a valóság bizonyítását és megállapította, hogy valóban felmerült a gyanú, és valóban operatív nyomozást rendeltek el Draskovics és helyettese ellen. A bíróság meghallgatta az operatív feldolgozás résztvevőit és valamennyien arról számoltak be, hogy nem szabályosan zárták le a titkos megfigyelést.

A bíróság szerint Kissnek az az állítása, hogy Horn Gyula személyes kérésére állították le a nyomozást, legfeljebb Horn Gyula becsületét sérthetné, ám a volt kormányfőtől nem érkezett megkeresés az ügyben.

A Q8-nak végül amúgy 83 millió forintot kellett fizetnie, mert Györgyi Kálmán legfőbb ügyész törvényességi óvást nyújtott be az ügyben, amit az akkori pénzügyminiszter, Bokros Lajos el is fogadott.

Az első fokú ítélet nem jogerős, mert az ügyészség a bűnösség megállapítása érdekében fellebbezett.

Rovatok