Index Vakbarát Hírportál

Elkéstek a szegény egyetemisták ösztöndíjával

2012. október 5., péntek 17:28 | aznap frissítve

Az utolsó pillanatban írták ki a szociálisan hátrányos helyzetű egyetemisták támogatására szolgáló Bursa Hungarica ösztöndíjpályázatot, a késés miatt azonban az önkormányzatoknál nem lesz idő meghozni a szükséges döntéseket. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a súlyos csúszást szervezeti és jogi akadályok okozták, de a határidőn nem tudnak módosítani. A pályázatok kiírását legfeljebb méltányossági kérelmekkel lehet megoldani-

Az Index információi szerint jelentős késéssel, a nyári hónapok helyett csak most küldte meg az oktatási tárca a felsőoktatási hallgatók egyik megmaradt ösztöndíjforrásának pályázati feltételeit az önkormányzatoknak. A késés miatt a szokásos ügyintézés keretei között az önkormányzatok szinte biztosan nem tudnak döntést hozni a Bursa Hungarica pályázatok kiírásáról.

A többnyire október 4-én postázott levelekben a minisztérium október 15-ig adott határidőt a településeknek, hogy kiírják a hallgatók számára szóló ösztöndíjpályázataikat. A szűk határidő nem veszi figyelembe, hogy az önkormányzatoknak testületi ülésen kell döntenie a kérdésben, üléseket pedig havonta tartanak. Ráadásul a pénzügyi döntések sok helyen két hetes előkészítés után kerülhetnek csak a képviselők elé.

Az Index forrásai szerint a Hoffmann Rózsa által vezetett oktatási államtitkárság már két hónapja elkészült az előkészítő anyagokkal, de azokat nem küldték szét, mert nem volt meg az a pénz, amit a Bursa Hungarica rendszere alapján az államnak kéne kiegészítésként hozzátennie az önkormányzatok által nyújtott ösztöndíjakhoz.

A Bursa Hungarica ösztöndíjrendszert az első Orbán-kormány idején, Pokorni Zoltán minisztersége alatt dolgozták ki. Lényege, hogy a szociálisan rászoruló vagy hátrányos helyzetű diákoknak ad támogatást a felsőoktatási tanulmányokhoz. Az ösztöndíj összege három forrásból származik: a támogatást a települési és a megyei önkormányzat, illetve a központi költségvetésből a felsőoktatási intézmény adja össze. A pályázatokat az önkormányzatok helyben írják ki minden évben, majd ott is bírálják el a jelentkező hallgatók pályázatait, mert így a döntéshozatal azon a szinten történik, ahol a legtöbb ismeret birtokában képesek a rászorultságot elbírálni.

A települési önkormányzati támogatás havi összegét pályázónként állapíthatja meg az önkormányzat. Ennek összege tavaly minimum ezer forint volt havonta. Az intézményi ösztöndíjrészt a minisztérium állta: a kiegészítés maximális összege a 2011. évi fordulóban 5 ezer forint volt.

A pályázati dokumentáció elkészítése közben bekövetkezett szervezeti átalakítások és jogszabályi változások miatt a pályázat meghirdetése minden igyekezetünk ellenére elhúzódott, válaszolta az Index kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az ösztöndíjjal kapcsolatos pénzkezelési feladatokat ugyanis augusztus 16-ig a Wekerle Sándor Alapkezelő látta el. Augusztus közepétől azonban a Wekerle Sándor Alapkezelőtől az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő vette át a pályázattal kapcsolatos feladatokat.

A pályázati dokumentáció szakmai egyeztetése és jogi jóváhagyása közben azonban az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnél meghozott felsővezetői döntés értelmében a 2013. évi pályázati fordulótól kezdődően a pályázatok és az ösztöndíjak kezelése a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben történik, amely csökkenti az önkormányzatok adminisztratív terheit. A döntés miatt újra át kellett dolgozni a pályázati dokumentációt, és azt újból szakmai és jogi egyeztetésre kellett küldeni.

"Az ütemterven a késői meghirdetés ellenére sem állt módunkban változtatni, mivel a határidők kitolása a pályázat lebonyolítását veszélyeztette volna. Javasoljuk és kérjük az önkormányzatoktól, hogy éljenek a méltányossági kérelem lehetőségével és 2012. október 25-ig az Általános Szerződési Feltételekben foglaltaknak megfelelően nyújtsák be azokat" - olvasható a minisztérium válaszában.

Rovatok