Index Vakbarát Hírportál

Orbán látványos sikert vár

2012. október 10., szerda 17:24

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Bóly Zrt. új tehenészeti telepének átadásán ünnepelt Csipőteleken. A kormányfő a Pannon Televíziónak adott interjút látogatása alkalmából, az alábbiakban ebből idézünk.

Az ország helyzetéről: "Vért, verejtéket izzadva és lassabban, mint ahogy mindannyian szeretnénk, de haladunk előre, és építjük fel azt a gazdaságot, amelytől én rövid időn belül látványos sikereket várok. Több lesz a munkahely, könnyebben jutunk álláshoz, nő a biztonság, tervezhetőbb lesz a jövő, és jobban fogjuk állni az európai válság hullámait, mint korábban".

A realitásról: "Szeretnék emlékeztetni mindenkit: 2010-ben, a kormányváltáskor az volt a téma, hogy pénzügyi szempontból nagyjából úgy állunk, mint a görögök, sőt, még egy kicsit rosszabbul. Eltelt két év, nézzük meg, hol tartanak a görögök és hol mi. Tudom, ez a mindennapi nehézségekre nem gyógyír, de azért a reális értékeléshez ez is hozzá tartozik". A miniszterelnök azt is mondta, hogy míg Európa nagy bajban van, addig Magyarországon nőtt a gazdaság, többen dolgoznak, mint korábban, sokan segély helyett munkából tartják el a családjukat, valamint sok fejlesztés történt.

A földtörvényről: "Nem viseltetek szimpátiával a nagybirtok iránt és szerintem vissza kell szorítani ezek arányát. Mindamellett tudomásul kell venni: vannak Magyarországon állattartó telepek nagy földterülettel, amelyek a takarmány megtermelésére alkalmas föld nélkül aligha képesek megállni a lábukon, és ezt a szempontot is be kell fogadni". Orbán szerint amúgy a középbirtokokat kellene megerősíteni.

A munkahelyteremtésről:  Továbbra sem adta fel azt a célt, hogy tíz év alatt egymillió új munkahely lesz Magyarországon. Elismerte ugyanakkor, hogy bár vannak eredmények, a folyamat "nem halad elég jól". Ezért az európai uniós pénzügyi válság a felelős. "Mivel az európai gazdaság sem nő gyorsan, a magyar gazdaság sem nőhet gyorsan, így arra kell választ találnunk, hogyan tudunk alacsony növekedési szint mellett munkahelyeket teremteni. Erre keresünk és fogunk találni módszereket." Ebből a szempontból is fontos szektor az agrárium, ahol tíz év alatt 200 ezer munkahelyet kívánnak létrehozni az állattartás és a kertészetek fejlesztésével.

A bányászatról:  Szerinte Magyarország ugyan nem kiemelkedően gazdag, de nem is elhanyagolható ércvagyonnal rendelkezik, amit a jelenleginél jobban meg kell becsülnie. Dolgoznak azon, hogy a bányászati kapacitás ügye miként kerülhet vissza a magyar iparpolitikába. Konkrétan a pécsi uránbánya újranyitásáról pedig ezt mondta: "Ha lesznek ilyenek, a pécsieknek velük kell tárgyalni és szót érteni. Ha szót értenek, a magyar állam szívesen lép fel támogatóként, ha nem értenek szót, el fogjuk fogadni a pécsiek döntését"

A paksi atomerőmű bővítéséről: Támogatja, "mivel Magyarország energia tekintetében importra szorul, az itthon előállított energia, így a Pakson előállított is, különösen értékes".

Rovatok