Index Vakbarát Hírportál

A hajdúsámsoni iskola sem lesz a Hit Gyülekezetéé

2012. október 15., hétfő 14:29

A Debreceni Törvényszék hétfőn jogerősen hatályon kívül helyezte a hajdúsámsoni önkormányzat döntését, amellyel a helyi általános iskola fenntartói jogát a Hit Gyülekezete Egyháznak adta át.

Tatár Tímea, a bíróság szóvivője közölte, a törvényszék eljárási szabálysértést állapított meg. A bíróság szerint a szülők és diákok jogai abban az esetben érvényesülnek ha tudják, hol folytatódhat az iskolai oktatás. Az iskolaátadást véleményezők azonban sem erről, sem a későbbi, az egyéb oktatási lehetőségeket vizsgáló szakértői véleményről nem tudtak állást foglalni.

A szakértői vélemény meghozatalakor ugyanis a szakértőnek sem volt tudomása a oktatás folytatásának lehetőségeiről és vizsgálódni sem tudott, ezért állapította meg a bíróság az eljárási szabálysértést.

A Debreceni Törvényszék ezzel a felperesnek, Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalnak adott igazat Hajdúsámson önkormányzata mint alperessel szemben.

A határozat ellen fellebbezésnek helye nincs, a felek a Kúriától kérhetnek felülvizsgálatot, a határozat kézhezvételétől számított 60 napon belül – közölte a szóvivő.

Nem reális indokok

Hajdúsámson mellett Ajkán is anyagi okokkal indokolták, hogy miért adnák át az oktatási intézményeik fenntartását a Hit Gyülekezete egyháznak.

Hajdúsámson önkormányzata  május 30-án döntött úgy, hogy átadja a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartói jogait. Az önkormányzat megkereste a római katolikus, a görög katolikus, a református, a baptista, a pünkösdi egyházat és a Hit Gyülekezetét, de csak az utóbbit érdekelte a fenntartói jogok átvétele.

Időközben a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt, mert kérdésessé vált a nem egyházi iskolát választó tanulók elhelyezése. Emiatt fordult a kormányhivatal a bírósághoz. Bár a hajdúsámsoni önkormányzat közben gondoskodott a világnézetileg semleges oktatási intézményről – a sámsoni gyerekek a 26 kilométerre lévő Szabolcs megyei Szakoly iskolájába járhattak volna – a kormányhivatal a bírósági határozat meghozataláig felfüggesztette a működési engedély kiadását a Hit Gyülekezetének.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal mellett a Veszprém Megyei Kormányhivatal is közbelépett: törvényességi felügyeleti eljárást indított az Ajkai Szakképző Iskola átadása ellen, mert a kormányhivatal szerint május 31-ig az önkormányzatnak a fenntartói jog átadásakor nemcsak az intézmény átadás-átvételéről kellett volna döntenie, hanem arról is, hogy megszünteti-e az intézményt mint költségvetési szervet.

Augusztus végén aztán a Veszprémi Törvényszék ítéletet hozott, és hatályon kívül helyezte a képviselőtestület határozatait. A törvényszék jogsértőnek találta a szakképző átadását azért, mert a képviselőtestület a május végi határidő helyett csak júniusban döntött a megszűnésről, míg ezt májusban, az egyházi átadáskor kellett volna meghozni.

Horváth András, az egyház oktatási főigazgatója lapunknak korábban azt nyilatkozta, a kormányhivatalok mondvacsinált aggályokat fogalmaztak meg az iskolaátadásokkal kapcsolatban.

Rovatok