Index Vakbarát Hírportál

Újra fel kell kutatni a holokauszttúlélőket

2012. október 15., hétfő 06:53

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök)  kénytelen ismét felkutatni a külföl­dön élő magyar holokauszttúlélőket, értesült a Magyar Hírlap. A kárpótlási pénzek elosztási feladatait eddig részben ellátó, Claims Conference nevű szervezet ugyanis máig nem számolt el megfelelően a támogatások kifizetésével.

Ezek hiánya miatt a nemzetközi szervezet számára nem utalható magyar költségvetési pénz, és a Claims vonakodik a Mazsöknek átadni a túlélők adatait is, közölte a lappal a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A közalapítvány így kénytelen elölről kezdeni a külföl­diek felkutatását, valamint a kapcsolat felvételét annak érdekében, hogy a támogatást közvetlenül nekik el tudja juttatni.

A KIM szerint folyamatosan zajlanak az egyeztetések a kormány és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) között annak érdekében, hogy a külföl­dön élő magyar holokauszt-túlélők ne szenvedjenek hiány, és rendre megkaphassák a nekik juttatandó támogatást, közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A minisztérium még augusztusban tudatta, Magyarország visszakéri a Claims Conference-től a szabálytalanul felhasznált állami támogatást, mondván, nem számoltak el a holokauszt túlélőinek adott pénzzel. A szervezet alaptalannak tartotta a vádat, egyúttal hazugnak nevezte a magyar kabinetet, utóbbi pedig ezt a megjegyzést utasította később vissza.

Évente egy alkalommal, általában pészachkor 30-30 ezer forintot kapnak a holokauszt-túlélők. A Mazsök a külföldön élőknek járó, évente mintegy négymillió dolláros támogatás kifizetésébe még 2007-ben vonta be a Claims Conference-t. az akkori oktatási miniszter, Hiller István engedélyével.

A mostani kabinet a 2008-as és 2009-es évre vonatkozó megfelelő elszámolásokat hiányolja, ezeket a KIM szerint 2010 májusa óta hiába várják. Ennek ellenére az állam a „2011-es juttatások kifizetését is teljesítette, az új szerződés megkötését követő néhány napon belül átutalta, azóta is ott van a Mazsök számláján, mivel a Claimsnek nem utalta tovább a korábbi támogatásokról elmaradt elszámolások miatt” – írta korábban az igazságügyi tárca.

A magyar kormány visszatartja a holokauszt túlélőinek idén járó kárpótlást. Valószínűleg a nem Magyarországon élő túlélők pénzének New York-i elszámolásával van gond, de erről az érintett kinti szervezet állítása szerint nem tud.

Rovatok