Index Vakbarát Hírportál

Horthy parkról tartanak népszavazást Gyömrőn

2012. október 18., csütörtök 11:51

Mivel összegyűlt a szükséges aláírás, így kiírhatják a Pest megyei Gyömrőn az arról szóló népszavazást, hogy a helyiek egyetértenek-e azzal, hogy a város főterén lévő park Horthy Miklós nevét viselje.

A képviselők április 23-án a testület egyetlen jobbikos tagjának javaslatára határoztak arról, hogy a város főtere júniustól Horthy Miklós volt kormányzó nevét viselje, majd a lakosság egy részének tiltakozása miatt úgy módosították határozatukat, hogy csak a téren lévő parkot keresztelik át.

Tóth Miklós és az őt támogató helyiek jelezték: számukra elfogadhatatlan, hogy akár a tér, akár a park Horthy Miklós nevét viselje. Már akkor kilátásba helyeztek egy esetleges helyi népszavazási kezdeményezést, amelyhez a Demokratikus Koalíció és az MSZP helyi szervezete is csatlakozott.

Az aláírásgyűjtő íveken a következő kérdés szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Gyömrőn ne nevezzenek el vitatott történelmi személyiségről közterületet?" A helyi népszavazás kiírásához a választópolgárok 20 százalékának, azaz 2600 embernek a hiteles aláírása szükséges, a szervezők a határidő előtt 3100 aláírást gyűjtöttek össze.

Mivel egy ilyen referendum körülbelül 4–5 millió forintba kerül, arra kérték a képviselőket: kereszteljék vissza a parkot Szabadság térré, s akkor ezt a pénzt útépítésre, vagy más hasznos célra lehetne fordítani. A keddi rendkívüli ülésen azonban nem változott a döntéshozók álláspontja

Mezey Attila, a város alpolgármestere csütörtökön azt mondta: a képviselők azért nem vonták vissza az átnevezésről szóló határozatot, mert lehetőséget kívánnak adni, hogy népszavazás döntsön ebben a kérdésben. Így azokat a lakosokat sem fosztják meg a véleményalkotástól, akik üdvözlik a Horthy park nevet.

A Pest megyei település képviselő-testületében többségében a Gyömrő 2000 Kör tagjai foglalnak helyet, emellett van még képviselője a Gyömrői Társaskörnek, a Jobbiknak és a Fidesznek.

Rovatok