Index Vakbarát Hírportál

Hatástalanították az óbudai óriásbombát

2012. október 19., péntek 13:51 | aznap frissítve

Hatástalanították a tűzszerészek a budapesti Duna-szakaszban talált bombát, majd megsemmisítették mindkét gyújtószerkezetet is – mondta Várkonyi Melinda, a honvédség tűzszerészeinek kommunikációs tisztje pénteken kora délután.

Az északi összekötő vasúti hídnál talált amerikai légibomba hatástalanítása után a budai oldalon elrendelt zárást feloldották, a gyújtószerkezetek megsemmisítése után pedig feloldották a zárlatot a pesti oldalon, a hídon és a folyón is, a honvédség hajója elszállítja a bombatestet. A tiszt szerint a budai oldalon élők visszatérhetnek otthonaikba. A IV. és a XIII. kerületben többnyire ipari vagy lakatlan területet érintett az intézkedés, de a III. kerületben a Pók utcai lakótelep egy részét és a Graphisoft parkot is ki kellett üríteni.

A második világháborúban ledobott féltonnás amerikai bombát szerdán találták meg. Nyolcezer embert kellett biztonságba helyezni. A bomba miatt megtalálási helyének egy kilométeres körzetében lezárták az utcákat, és kiürítették az épületeket is. A műveletet reggel 8 órakor kezdték el, a gyújtószerkezetek megsemmisítését a kiürítés után, röviddel dél után kezdték meg

Egytonnás bomba is lehet valahol

Horváth Csaba hadtörténész elmondta: akár ezer kilogrammos légibombát is találhatnak Magyarországon, hiszen az amerikai hadsereg ilyeneket is ledobott a második világháborúban.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense közölte: hivatalosan 1944 áprilisa körül kezdték az amerikaiak bombázni Magyarországot. Elsősorban olyan célpontokat támadtak, amelyek logisztikai szempontból fontosak voltak, vagyis hidakat, vasútvonalakat és utakat.

A folyópartszakaszok jelenleg is gyűjtőhelyei a második világháborús légibombáknak.

Nagyrészt a XV. amerikai légi hadsereg végezte a bombázásokat ebben az időszakban B-17-es és B-24-es repülőgépekkel. A gépek átlagosan 2,5 tonnányi bombát szállítottak, amelyeket akár egyszerre is ledobhattak. Ez volt az úgynevezett bombaszőnyeg.

Az északi összekötő vasúti hídnál talált amerikai légibomba 1000-es típusú. A szám a szerkezet fontban meghatározott súlyára utal. A bomba nagyjából 500 kilogrammos, ebből körülbelül 270 kilogramm a robbanószer.

Rovatok