Index Vakbarát Hírportál

Népszavazást sürget a radikális pártszövetség

2012. október 21., vasárnap 17:31

Az Európai Nemzeti Mozgalmak szövetsége – amelynek a Jobbik is tagja – egész Európára kiterjedő népszavazást tartana az új európai szerződésről. A pártszövetség tagjai a nemzeti identitás megőrzését és a szabad gazdasági érdekérvényesítés mellett foglaltak állást, és elutasítják az államok fölött álló szuperállam létrehozását.

Uniós szintű népszavazást akar az új uniós szerződésről az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége (AENM) – mondta a szervezet kétnapos hédervári kongresszusát záró sajtótájékoztatón vasárnap Bruno Gollnisch, a francia Nemzeti Front európai parlamenti képviselője. A képviselőt az AENM – amelynek a Jobbik is tagja – a következő tanácskozásig újra elnökévé választotta.

Gollnisch az MTI-nek elmondta: az a céljuk, hogy a tagállamok polgárai mondhassanak véleményt az uniót egyfajta szuperállam megteremtése felé vivő szerződésről, őket ugyanis eddig erről nem kérdezték meg. A kérdésre az Európai Parlamentben képviselettel rendelkező nemzeti radikális szervezeteket összefogó AENM határozottan nemet mond.

Nemzeti identitás, gazdasági érdekérvényesítés

Gollnisch azzal indokolta a döntésüket, hogy a szerződés eredményeként egyre több döntési jog kerül a nyilvánosság számára sokszor ismeretlen bürokraták kezébe, miközben a választott tisztségviselők döntési jogköre egyre szűkül. Mint elmondta, az egyes államok saját jogrendjétől függ, hogy mikor tarthatnak népszavazást a kérdésben. Bár arra számítanak, hogy a hatalom nem fog teret adni a kezdeményezésnek, céljuk, hogy a felvetéssel ennek ellenére is vitát generáljanak az ügyben.

A tagszervezetek álláspontja nem egységes arról, hogy ha szükséges, milyen megállapodásnak kellene az uniós szerződés helyébe lépnie. Gollisch úgy látja, az európai közösség vezetői mindig újabb és újabb szerződésekkel próbáltak úrrá lenni a problémákon, jelen esetben a pénzügyi-gazdasági válságon. A politikus azt is elmondta, hogy nincsenek ellene az együttműködésnek, de fontosnak tartják a nemzeti identitások megőrzését, az egyes államok gazdasági érdekeinek érvényesítését.

Nemet mondanak az európai szuperállamra

A Jobbik 2009. október 24-én, Budapesten hozta létre négy külföldi párttal az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségét. Az egyezményt a Jobbik mellett a francia Nemzeti Front, az olasz Fiamma Tricolore, a svéd Nemzeti Demokraták, illetve a Belga Nemzeti Front írta alá. A szervezet azt ígérte, hogy hivatalos, európai nemzeti szintű párttá válik, amelyet várhatóan Belgiumban vagy Strasbourgban jegyeznek be. Az alapítók jelezték, hogy további pártok is jelezték csatlakozási szándékukat.

Az alapítók által aláírt, kilenc pontból álló politikai nyilatkozat a szabad, független, egyenlő nemzetek Európájának létrehozásáról szólt, amely elutasítja az európai nemzetek felett álló állam létrehozására irányuló kezdeményezéseket. Az aláírók szándéka, hogy megvédjék Európát az olyan fenyegetésektől, mint a terrorizmus, vagy a vallási, politikai, gazdasági és pénzügyi imperializmus. A nyilatkozatban az AENM alapítói azt javasolták, hogy a kontinens népei közösen harcoljanak a szociális árudömping, valamint a globalizáció romboló hatásai ellen.

Rovatok