Index Vakbarát Hírportál

Kuncze csatlakozása csak szándék

2012. október 25., csütörtök 13:58

Kuncze nem egyeztetett Bajnaiékkal csatlakozásáról az Együtt 2014-hez. Csatlakozni pedig egyelőre nem is tud, mert a közös mozgalmat alapító három szervezet, a Milla, a Szolidaritás és a Haza és Haladás csak pénteken kezdi kidolgozni azt az elvi kódexet, ami alapján egyáltalán tárgyalnának a csatlakozni kívánó pártokkal és szervezetekkel.

Gyurcsány Ferenc már a bejelentést megelőzve támogatásáról biztosította, Kuncze Gábor pedig Bajnai Gordon október 23-i szónoklata után két nappal jelezte, hogy csatlakozik a Milla demonstrációján meghirdetett Együtt 2014 mozgalomhoz. Mint megtudtuk, Kuncze bejelentése csak a szándék jelzése volt, csatlakozni az Együtt 2014-hez még nem lehet.

„Üdvözlünk minden csatlakozási szándékot” – mondta megkeresésünkre Juhász Péter, az Együtt 2014-et alapító három szervezet egyikének, a Millának a vezetője. Ugyanakkor pártok, politikusok egyelőre még nem csatlakozhatnak a szervezethez. Az Együtt 2014 két másik vezetőjével, a szolidaritásos Kónya Péterrel és Bajnai Gordonnal péntek délelőtt tartanak sajtótájékoztatót, ahol bejelentik egy elvi és egy etikai kódex elfogadását. „Ezután kezdődhetnek a tárgyalások a jelentkezőkkel, de első körben a választókkal, utána a civil szervezetekkel kívánunk egyeztetni. A pártok csak ezután következnek” – mondta Juhász.

Kunczéval sem egyeztettek eddig. „Ez egy szándékbejelentés volt” – mondta Kónya Péter, aki Juhászhoz hasonlóan örül, hogy több szervezet is jelezte a csatlakozási szándékát. Ahogy annak is, hogy „a lájkolók száma is dinamikusan nő”.

A kérdésre, hogy mennyiben egyeztethető össze a szocialista kormányokban szerepet vállalók csatlakozása – Kuncze saját csatlakozásának bejelentésén túl arról is beszélt, hogy Gyurcsány Ferencre és a Demokratikus Koalícióra is szükség lesz Orbán leváltásához –, Kónya azt mondta, pont ezért szeretnének lefektetni elvi alapvetéseket.

Juhász személy szerint nem gondolja, hogy pont Kunczéra vagy Gyurcsányra volna szükség az új politizálás alapjaihoz, de senkitől sem zárkózna el. „Majd a választók eldöntik” – mondta, hozzátéve, hogy a csatlakozni kívánó szervezetek kérelmének elbírálásakor döntő tényező azok valós társadalmi beágyazottsága. Kónya fordított logikával állt a kérdéshez, szerinte azok csatlakozhatnak majd, akik azonosulni tudnak az Együtt 2014 elvi alapvetéseivel.

Kuncze Gábor pedig úgy érzi, azonosulni tud majd ezekkel. Azt maga is elismerte, hogy egyáltalán nem tárgyalt még a csatlakozásról az Együtt 2014 vezetőivel, „csak a feltett kérdésre igennel vagy nemmel lehetett felelni”. Márpedig, ha az a kérdés, hogy csatlakozik-e, a válasz igen. És ugyan az elvi nyilatkozatot még nem ismeri, „de látom, hogy ez mi lesz”, mondta. A tartalma szerinte kikövetkeztethető a Milla március 15-én elfogadott 12 pontjából és Bajnai október 23-án felsorolt négy pontjából. „Ezekhez tudok csatlakozni” – mondta. A legfontosabb szerinte amúgy a kormányváltás, amiben szerinte minden demokratikus ellenzéki egyetért.

Kuncze amúgy nem vette magára Bajnai és Juhász mondatait arról, hogy az elmúlt két évet megelőző nyolc év szereplőinek szembe kell nézniük tetteikkel. „Én 1994-1998 között voltam kormánytag” – mondta. És ugyan Juhász és a Milla korábban az elmúlt 22 év bűneiről beszélt, az október 23-i szónoklatában már ő is azt mondta, hogy 2000 után romlottak el a dolgok. Kuncze szerint amúgy "nem lehet kidobni az elmúlt 22 évet, és erről a választók sokkal árnyaltabban gondolkodnak, mint Juhász Péter".

[A cikkhez Bajnai Gordont, illetve a Haza és Haladás Egyesületet is meg kívántuk szólaltani, de egyelőre nem reagáltak megkeresésünkre.]

Rovatok