Index Vakbarát Hírportál

Szegedi Csanád: Izraelről csak a tisztelet hangján szabad szólni

2012. október 26., péntek 09:08

A zsidó állam bebizonyította, hogy lehet ott is szabadságot és békét adni az embereknek, ahol diktatúrákat építenek és gyűlöletet szítanak. Így érvelt a Jobbikból kilépett Szegedi Csanád, aki békét kívánt a Közel-Kelet népeinek.

Aki azt gondolná, "az EK és Izrael között társulást létrehozó euromediterrán megállapodáshoz csatolt, az ipari termékek megfelelőségértékeléséről és elfogadásáról szóló" vita csak unalmas és száraz lehet, aminél egy Kónya Péter-beszédtől is jobban tűzbe lehet jönni, nagyobbat nem is tévedhetne. A vitához ugyanis a Jobbikból nemrég kilépett Szegedi Csanád is hozzászólt.

Izrael példát mutat

"Tisztelt Képviselőtársaim! Minden vitában csupán a tisztelet hangján szabad szólnunk, amely Izraellel kapcsolatos" - kezdte Szegedi. "Izrael ugyanis az elmúlt évtizedekben példát mutatott Földünk egyik politikailag legingatagabb régiójában, hogy miként lehet minden nehézség ellenére egy modern demokráciát felépíteni. A zsidó állam bebizonyította, hogy lehet ott is szabadságot és békét adni az embereknek, ahol diktatúrákat építenek és gyűlöletet szítanak. Határozott álláspontom, hogy az Európai Parlamentnek erkölcsi és morális kötelessége lenne minden olyan lépést támogatnia, amely közelebb hozza egymáshoz Izraelt és az Európai Uniót, ugyanis kulturális értelemben Izrael Európa része. Izrael egy olyan állam, amely folyamatosan bizonyítja érettségét az emberi jogok tekintetében is, ezért az Európai Uniónak óvakodnia kellene attól, hogy beleszóljon Izrael belügyeibe. Ezúton is szeretném megragadni az alkalmat, hogy mielőbbi békét kívánjak a Közel-Kelet népeinek."

Hozzátette azt is, az EU tévesen állítja, hogy Kelet-Jeruzsálem és a Nyugati-part megszállt palesztin terület. Szerinte Palesztina "sosem létezett a történelem során és a palesztin nép politikai projekció, amelynek hiányoznak az etnikai alapjai". "Az egyetlen lehetőség a palesztin állam megteremtésére, ha a PFSZ megállapodik Izraellel, erre azonban nem hajlandó. Nem lenne szabad, hogy az EU-t tevékenységben ez egyáltalán befolyásolja" - érvelt.

Modern szélsőjobboldali

Szegedi júniusban ismerte el, hogy anyai ágon zsidó felmenői vannak, de azt állította, hogy erről 2011 decemberéig nem tudott. Később azonban nyilvánosságra került egy felvétel, amely szerint 2010-ben Szegedi „európai forrásokból származó előnyöket” ígért egy férfinak azért cserébe, hogy ne hozza nyilvánosságra a zsidó rokonokról szóló információkat. A felvételt Szegedi manipulatívnak nevezte, a pártban azonban lemondása szólították fel. A Jobbikból kilépett, EP-mandátumát azonban megtartotta.

Most pedig, hogy a pártfegyelem már nem köti, láthatóan követni kezdte az európai értelemben vett modern szélsőjobboldali trendeket, ahol már egyáltalán nem ciki Izrael kifejezett támogatása. Erről bővebben itt olvashat.

Rovatok