Index Vakbarát Hírportál

Nem felejti a régi keresztapákat a rendőrség

2012. október 30., kedd 08:23 | aznap frissítve

A rendőrség nem felejti el azokat az egykori keresztapákat, akik ma már szeretnék magukat tisztes vállalkozóként láttatni: "Akiről az elévülési időn belül be tudjuk bizonyítani, hogy törvénytelenül szerezte a vagyonát, azzal szemben fellépünk, akármilyen képet alakított is ki azóta magáról" - mondta a Népszabadságnak a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője. Bucsek Gábor ezredes ugyanakkor a Portik ügyről nem akart nyilatkozni. Mint mondta, egy régi, szövevényes ügyről van szó, amelyben még sok a tisztázandó kérdés. A nyomozás csak akkor lehet sikeres, ha az abban érintettek nem tudják meg idő előtt, mi van a rendőrség kezében ellenük.

Az ezredes szerint nem jelent hátrányt a nyomozásokban, hogy egy átszervezéssel megszüntették az NNI saját „mini” szakszolgálatát, amely bizonyos titkosszolgálati eszközöket is alkalmazhatott. Bucsek Gábor szerint ahogy eddig, ezt ezen túl is meg tudják oldani a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattal. Sokkal nagyobb hangsúlyt szeretnének azonban helyezni a jövőben a humán hírszerzésre. Bucsek meggyőződése szerint nincs az a poloska vagy más technikai megoldás, ami olyan pontos értesüléseket szállíthatna, mint egy jó helyre telepített ügynök, egy beépített rendőr, vagy egy informátor.

A Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője korábban éveken át együtt dolgozott a V. László ügyében nemrég letartóztatott két magas rangú rendőrtiszttel. Bucsek Gábor az interjúban azt mondta: nem volt velük szoros napi munkakapcsolatban, hogy feltűnhetett volna bármi is. Amíg az ügyészségi nyomozók el nem vitték őket, más sem gyanakodott rájuk. Az NNI vezetője szerint a két letartóztatott rendőr bármilyen magas és fontos beosztást töltött is be, ahhoz nem volt elég hatóerejük, hogy „ügyeket tegyenek tönkre” vagy tartósan ellehetetlenítsék a tisztességes többség munkáját.

A V. László elleni ügyben G. Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetőjét, K. Attilát, a Budapesti Rendőr-főkapitányság  (BRFK) bűnügyi információs főosztálya egykori nyomozóját,  H. Lajost, a NNI Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya Speciális Bűncselekmények Elleni Osztályának vezetőjét és K. Tamást, a BRFK Közrendvédelmi Főosztályának vezetőjét is vesztegetéssel gyanúsítják. Az ügyészség szerint V. László havi rendszerességgel, több százezres, illetve milliós nagyságrendű "fizetést" adott a rendőröknek. A rendőrök biztosították, hogy V. László szórakozóhelyeit ne bántsa a rendőrség, közreműködtek a konkurencia ellehetetlenítésében, és folyamatosan tájékoztatást adtak a V. László elleni irányuló rendőrségi eljárásokról.

A Belügyminisztérium augusztus elején jelentett be egy csaknem 420 embert érintő átszervezést a rendőri szerveknél, aminek keretében megszüntették a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szervezett bűnözés elleni egységeit, illetve az NNI gazdaságvédelmi főosztályát, és számos magas rangú rendőri vezető távozott a posztjáról.

Rovatok