Index Vakbarát Hírportál

Tizenhat éves csalási ügyben született ítélet

2012. október 30., kedd 15:35

A szegedi ítélőtábla jogerősen három év börtönnel sújtotta azt a kisteleki férfit, aki még 1996-ban gabonaügyletek kapcsán csaknem 300 millió forinttal károsított meg három céget.

A jelenleg negyvenéves, szakács szakképesítésű, korábban egyszer büntetett, egy kisteleki diszkóban kidobóemberként dolgozó vádlott 1996 nyarán elhatározta, hogy gyors pénzszerzés érdekében közvetítőként gabonaforgalmazással kezd foglalkozni.

A férfi a gabonaforgalmazásban jelentős szakmai jártassággal bíró, tehetős üzletembernek adta ki magát, és kapcsolatba került a Tartalékgazdálkodási Közhasznú Társaság egyik jelentős beszerző, beszállító és közvetítőügynökével, a Cereália Szolgáltató és Információs Iroda tulajdonosával. A két férfi 1996. augusztus 31-én 12 ezer tonna étkezési búza értékesítéséről kötött szerződést 28 ezer forintos tonnánkénti áron. A vádlott vállalta azt is, hogy sikeres üzlet esetén csaknem kétmillió forintos jutalékot fizet ki az iroda vezetőjének.

Ezt követően a vádlott három céggel összesen hétezer tonna búza megvásárlásáról kötött szerződést 31, illetve 32 ezer forintos tonnánkénti áron. Megállapodásokat a vádlott nem akarta teljesíteni, szerződésekkel csupán a búza meglétét kívánta igazolni, azért, hogy megszerezze a Cereália Irodával kötött szerződés alapján kialkudott vételárat.

A Cereália vezetője próbálta biztosítani, hogy a kiutalt vételárat csak az eladók kapják meg, de a vádlott olyan számlát nyitott egy bankban, amellyel ő is hozzájuthatott az átutalt pénzhez. 1996. szeptember 23-án csaknem 220 millió forintot vett fel, de ebből semmit nem fizetett a beszállító cégeknek, hanem a felvett pénzzel külföldre távozott.

A Szegedi Városi Bíróság vádlottat 2004 júniusában holttá nyilvánította, ezért a férfival szemben különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt indított büntetőeljárást megszüntették. A férfi későbbi elfogása után a Csongrád megyei bíróság 2010 májusában perújítást rendelt el, ezért megismételték az eljárást.

Rovatok