Index Vakbarát Hírportál

Ágyútalpon temetik újra a tüzértisztet

2012. november 6., kedd 06:45

Régi katonai hagyományok szerint temetik újra a második világháborúban hősi halált halt vitéz Barankay József rohamtüzér századost ma délután Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.

Töll László, a Honvédelmi Minisztérium katonai hagyományőrző és hadisírgondozó osztályának vezetője elmondta: a százados rendelkezett az egyik legmagasabb kitüntetéssel, a magyar tiszti arany vitézségi éremmel, amelyből összesen huszonkettőt (ebből tizennégyet posztumusz) adományoztak a második világháború idején.

Kiemelte, hogy a kitüntetést csak szigorú elbírálás alapján kaphatták meg a katonák. Az elhunyt hősöket, akik Mária Terézia-érdemrenddel vagy az arany vitézségi éremmel rendelkeztek, ágyútalpon vitték a sírhelyhez, ezt a hagyományt követi most a honvédelmi tárca – tette hozzá.

Barankay József (a lengyelországi) Targowicában esett el, és a saját rohamlövegével vitték ki a sírhoz. Töll László hangsúlyozta: "rendkívüli képességű tüzértiszt volt, mi is ennek megfelelően adjuk meg neki a végtisztességet és a fegyvernemet jelző gondoskodást is".

Ágyútalp hagyományosan a köztársasági elnököknek (mint a hadsereg főparancsnokainak), a magas rangú katonáknak és a nemzet életében jelentős szerepet betöltő embereknek jár. Magyarországon a legutóbb Puskás Ferenc labdarúgót vitték ágyútalpon végső nyughelyére.

Barankay József gyászszertartása kedd délután a Fiumei úti sírkert 52. katonai parcellájában lesz.

Rovatok