Index Vakbarát Hírportál

A magyarokat is belekeverték a szír konfliktusba

2012. november 6., kedd 16:44

Az orosz állami tévé azt közölte, hogy magyar és a bolgár vállalatok fegyvereket adnak el török cégeknek, amelyek aztán a szír ellenzékhez kerülnek. A kormány szerint Magyarországról nem kerülhettek fegyverek Törökországon keresztül Szíriába.

Magyar és a bolgár vállalatok török cégekkel tárgyalnak, géppuskákat, robbanóanyagokat, páncéltörő rakétákat adnak el Törökországnak, ahonnan pedig Szíriába továbbítják a fegyvereket – olvasható a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió internetes oldalán.

Az orosz tévé a szíriai konfliktusról közölt egy cikket, ami arról szól, hogyan jut fegyverekhez a szír ellenzék. Egy egyiptomi üzletemberre hivatkozva azt írják, hogy a fegyvereket Törökországon, Szaúd-Arábián, Kataron és Kelet-Európán keresztül szerzik be a felkelők. Az orosz tévé szerint egy libanoni újságíró látta, hogy a szír határ közelében török katonák koordinálják a fegyvercsempészetet.

Magyarországot egy bekezdésben említi a cikk, eszerint több kelet-európai ország - itt sorolják fel példaként a magyarokat és a bolgárokat - is megpróbál megszabadulni a régi szovjet fegyverekről. Ennek részekét tárgyalnak a magyar vállalatok a fegyverek eladásáról török cégekkel. A cikk nem árul el részleteket arról, hogy milyen magyarországi vállalatokról lehet szó.

Az MSZP keddi közleményében az orosz tévé cikkére hivatkozva azt olvasható, hogy megdöbbenéssel értesültek arról, hogy magyar cégek is érintettek lehetnek a szír ellenzék felfegyverzésében.

Az ellenzéki párt az azeri baltás gyilkos kiadatásra utalva azt írta: "Csak remélni merjük, hogy a baltás gyilkos kiadatása nem azzal a hátsó szándékkal történt, hogy a törökökön keresztül a magyar államadósságot az azeriek finanszírozzák. Csak remélni merjük, hogy a kiadatás nem azért történt, hogy magyar cégektől vásároljanak fegyvereket a törökök, és adják tovább a szíreknek”. Az MSZP azt kéri, hogy a kormányzat sürgősen nyilatkozzon az ügyben.

Magyarországról nem kerülhettek fegyverek Törökországon keresztül Szíriába – közölte kedd este a Külügyminisztérium (KüM) és a Honvédelmi Minisztérium (HM). A két tárca közleményében azt írta: Magyarország a szíriai válsággal kapcsolatban határozottan kiáll minden fórumon az erőszak mielőbbi beszüntetése mellett.

A honvédelmi tárca szerint az utóbbi két évben Magyarországról Törökországba egyetlen alkalommal exportáltak engedéllyel fegyvert, akkor vadászfegyvereket küldtek vissza a garanciális javításuk után.

Magyarország augusztus végén adta ki Azerbajdzsánnak Ramil Safarov katonatisztet, akit életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy örmény katona meggyilkolása miatt. Örményország tiltakozását az váltotta ki, hogy a férfi hazaszállítása után azonnal elnöki kegyelemben részesült.

A kiadatás előtt a Figyelő a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz közel álló forrásra hivatkozva arról írt, hogy Azerbajdzsán 2-3 milliárd euró értékű magyar államkötvényt vásárolna török közvetítéssel. A hetilap által leírtakat a magyar kormány tagadta.

Rovatok